måndag 2 maj 2011

Mörkt liv i djupa vatten

Lagom till helgen fick jag Kat Falls dystopi Mörkt liv i händerna och jag började genast att läsa.
Kraftiga jordbävningar har gjort att större delen av jordens landmassor nu ligger på havets botten. På de få kvadratmeter land som finns kvar har befolkningen fått tränga ihop sig och utrymme räknas som hårdvaluta. Men nere på havets botten finns det gott om plats och de som har valt att flytta ner har stora landområden. På en gård där bor Ty och hans familj. Ty är femton år och den första som föddes under vatten. Han längtar tills han blir arton så att han kan muta in ett eget område mark och starta en egen gård.
Men politiska intressen börjar göra livet knapert även för havsborna, dessutom så har flera transporter från fastlandet plundrats av pirater. Ty tänker inte ge upp sina drömmar om att bo kvar i havet och han är beredd att slåss för sin sak. I en övergiven och nerblodad ubåt stöter han på Gemma, en tjej från ovansidan som letar efter sin försvunne bror. Han går med på att hjälpa henne men deras efterforskningar drar fler blickar till sig än vad de önskat...

Det är en spännande science fiction dystopi och även om det inte är helt uttalat så få man känslan av att jorden ser ut som den gör på grund av människornas tanklösa leverne. Det tog några kapitel innan jag blev helt inne i boken men sen så fastnade jag helt. Det är inte bara pirater som hotar utan Ty har egna hemligheter som han helst inte vill avslöja för omvärlden. Världen under vatten framstår som så mycket bättre än den trånga och varma ovansidan. Det verkar inte heller helt olockande att få chansen att simma med alla havsdjur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar