fredag 9 september 2011

Spännande science fiction i lättläst format

Jag har nu streckläst de fem delarna av Den gömda nyckeln av Josefin Ottesen. Det är en lättläst och mycket snygg samling med science fiction-böcker. Böckerna är tunna, ca 50 sidor/bok, och sidorna innehåller ofta mer bild än text. Men för det är det absolut ingen barnslig historia som berättas.

Zip bor i ruinstaden som finns kvar efter krigen som förödat den gamla världen och han gör sitt bästa för att överleva bland kriminella gäng, den onda emirens vaktpatruller och uzzier, en livsform som varken är djur eller människor. Han skiljer sig en hel del från de andra ungdomarna i ruinstaden, han kan nämligen både läsa och skriva och dessutom kan han en massa om datorer och maskiner. Detta är annars en glömd kunskap från den gamla världen.

När ligan som Zip har hängt med den sista tiden dödas av emirens män blir Zip oväntat räddad av en tjej, Sergül. Det visar sig att hon bor hos Mendi, en mytomspunnen man som det sägs att till och med emiren är rädd för. Mendi blir intresserad av Zips kunskaper som han tror kan användas mot emiren. Men det finns förrädare i Mendis krets och snart är även emiren intresserad av Zip.

Jag streckläste som sagt var alla fem på en gång för när man väl börjat vill man veta hur det slutar. Böckerna består av en sammanhängande historia och ingen av dem känns ens lite avslutad utan handlingen fortsätter direkt i nästa del. Historien kompletteras väl av de snygga bilderna som framförallt hjälper till att lyfta fram karaktärerna. För i så här lättläst text kan en del beskrivningar lätt prioriteras bort. Men det är en spännande, och ibland rätt så våldsam berättelse, så trots det lättillgängliga formatet är det inget för de allra yngsta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar