fredag 30 september 2011

Spöken, gåtor och mystiska tidsresor

I bland så behöver det inte vara krångligare än att man faktiskt bara behöver en äkta, klassisk spökhistoria. Och då passar Slottets förbannelse av debutanten Li Widmark perfekt.

Syskonen Jacob och Emma är tvingade att tillbringa några sommarveckor på anrika Löfstads slott eftersom deras mamma ska restaurera en gammal gobeläng som finns på slottet. Redan på vägen till slottet så håller de på att köra på en tjej som ser lite udda ut och som dessutom försvinner spårlöst efter händelsen. På slottet finns vaktmästaren Björn som berättar en massa om slottets spännande historia för barnen. Bland annat så berättar han om den rätt så elake och girige Axel Lillie som på 1600-talet var den som lät bygga slottet. Det sägs att Lillie, innan han kom till Löfstad, hade stulit en gammal relik i form av några ädelstenar. Reliken, som kallas för Marias tårar, sägs bringa otur tills dess den återbördas till sin rätta ägare. Men Lillie gömde stenarna på slottet och trots att många har letat har ingen hittat dem. Björn berättar också om att slottet nästan brann ner helt och hållet på 1750-talet och att en ung piga som hette Cajsa blev anklagad för branden trots att hon nekade. Cajsa dog när hon försökte fly från sina fångvaktare och trillade ner i en vak på sjön.

Cajsa har inte fått ro i sin grav. Hon visar sig för Emma och Jacob och för dem till en annan tid, tillbaka till 1600-talet. Barnen förstår ju att det är något som de måste hjälpa Cajsa med, men hur? Och hur ska de ta sig tillbaka till sin egen tid?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar