tisdag 15 november 2011

En magisk bok

John Stephens har producerat en massa kända ungdomsserier, t.ex. Gossip Girl och OC. Nu när han tar steget till att bli författare så satsar han på fantasy för barn och unga. Hans första bok heter Smaragdernas bok är den första delen i en serie som heter Trolldomens tre skrifter.

En julafton förs tre barn, Kate, Michael och Emma, bort från sina föräldrar. De är jagade av någon namnlös fara och deras föräldrar lämnar oroligt över dem till en okänd man som ska föra dem i säkerhet. Tio år senare har de tre barnen flyttat runt mellan mängder av barnhem men de har kvar sitt hopp; att snart kommer deras föräldrar och hämtar dem igen. Kate, som var fyra år då det hände, är den enda som har ordentliga minnen av föräldrarna. Mamman viskade i hennes öra att hon skulle ta hand om sina småsyskon och det har hon sannerligen gjort.

Nu ska de tre syskonen flyttas igen, till ännu ett barnhem ute på en ö vid ett samhälle som heter Cambridge Falls. Barnhemmet drivs av Professor Pym och i källaren hittar barnen en mystisk bok. När de rör vid den så hamnar de i en annan tid, en tid när Cambridge Falls såg helt annorlunda ut och styrs av en ond grevinna. Barnens öde är sammankopplat med boken och de dras nu ut på äventyr fullt av fara och magi.

Jag tycker verkligen om den det här, det ger mig lust att fortsätta läsa. Kate är en fantastisk hjältinna, hon drivs av kärleken till sina syskon, behåller sin mänsklighet och lyckas fatta bra beslut som inte bara blir pinsamma (som det kan vara lite väl ofta när det handlar om unga hjältar som tvingas ta mer ansvar är vad de egentligen är mogna för). Men trots det är hon ingen lillgammal tjej som försöker vara mogen, det märks att hon bara är fjorton år.

Boken har fått mycket hajp, inte minst då den har jämförts med både Harry Potter och Narnia. Jag vet inte jag, jag tycker nog att den står alldeles utmärkt på egna ben. Det är nog snarare dumt att hålla på att jämföra med i princip klassikerstämplade böcker. Bra fantasy med bra djup i historien, det är det hur som.

3 kommentarer:

  1. Åh, nu vill jag också läsa!

    SvaraRadera
  2. Låter riktigt intressant! Man får alltid så bra tips när man kikar in här. :-)

    SvaraRadera