måndag 7 november 2011

En nyckel, en gåta och fyra brev


Vill du läsa en mysig, varm berättelse om ett mysterie och en rad små helt vanliga och ovanliga händelser ska du läsa Rebecca Steads bok En nyckel, en gåta och fyra brev.

Tolvåriga Miranda och hennes bäste vän Sal bor i New York, de kan sitt område väl och vet vilka människor som brukar var där och de brukar ta sällskap till och från skolan varje dag. Miranda brukar tänka på Sal som en del av henne själv, det har alltid varit de två.

De är vana vid ungdomsgänget som brukar stå och hänga på gatan och de vet att man inte ska bry sig om skrattmannen som ligger med huvudet under brevlådan eller som står och gastar på hörnet eller rent av sparkar mot bilar som kommer och kör.

Det är precis som vanligt, ända tills Sal blir slagen av en okänd kille och därefter vägrar att vara med Miranda och det blir ännu konstigare när Miranda får det där mystiska meddelandet

Jag har kommit för att rädda livet på din vän, och på mig själv. Jag ber dig om två tjänster, För det första måste du skriva ett brev till mig.

Miranda förstår ingenting av meddelandet och inte heller förstår hon hur extranyckeln som hennes mamma gömt helt plötsligt är stulen. Inte heller förstår hon sig på de andra breven som kommer till henne. Någon har koll på henne men vem kan det vara och vad vill personen egentligen? Det hon vet är att personen vill att hon ska berätta något och det är det hon gör genom boken.

Hon berättar om hur hon och Rickard tränar mamma för att hon ska vinna pengar i en tävling på tv, hon berättar om när Sal slutade vara hennes vän. Om hur killen som slog Sal pratar med henne men utan att slå henne och att hon sedan upptäcker att han går i hennes skola. Hon berättar om hur hon börjar se sig om efter vem som kan bli en vän och plötsligt jobbar extra på Jimmys smörgåsbar med Annemarie och Colin från klassen.

Allt som först verkar vara en massa lustiga eller helt vanliga händelser blandas så sakta ihop till en varm och skön berättelse, för den som bad Miranda att skriva ett brev och för dig som läsare av boken.

En riktigt läsvärd bok, dock måste du vara "en smart typ" om du ska läsa den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar