torsdag 25 oktober 2012

Brinnande avslutning

En viss tomhet infinner sig när den tar slut, Kaostrilogin av Patrick Ness. Jag har precis avslutat den sista delen, De brinnande knivarna. I en betygsskala så hamnar den lägre än Tystnaden i bruset och Cirkeln och Pilen. Det är fortfarande spännande men inte riktigt på det där ”kan-inte-sluta-läsa”-sättet. I den här boken är det krig från sida ett. Krig på alla fronter, och dessutom en hel del spring fram och tillbaka mellan de olika arméerna. Det var nästan lugnare när Todd och Viola inte kunde ha kontakt med varandra eller visste var den andra var. Dessutom nöts budskapet om att ingen kan vara rakt igenom god i krig in på nästan varje sida.
Todd och Viola ställs inför moraliska dilemman när de kämpar för att göra planeten till en plats där alla kan leva ihop, urbefolkningen (utangerna), bosättarna och de nya bosättarna som nu inte befinner sig långt borta. Tempot är högt och perspektivet skiftar ofta mellan Viola, Todd och en av utangerna. Det är mycket kortare episoder här än det varit tidigare. Det här perspektivet förändrades ju redan i Cirkeln och Pilen när vi även fick följa Viola på ett annat sätt än i första delen.
Men samtidigt hade jag nog inte velat vara utan boken, det hade känts fel att lämna Todd och Viola i sticket. Jag är fortfarande förtjust i Kaostrilogin och den är sannerligen läsvärd, även om Tystnaden i bruset helt klart är i en klass för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar