tisdag 4 juni 2019

Taynikma i ny lättläst tappning

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=163330&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=flint&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
Jan Kjaers Taynikma-serie är flitigt utlånad på biblioteken. Kjaer, som är från Danmark, har skrivit över 50 böcker som har getts ut i femton olika länder. Han har även utvecklat det så kallade Linksystemet, som är ett lässystem för de barn som just lärt sig läsa och som kan läsa korta, sammanhängande meningar.
Linksystemet ser vi prov på i denna helt ny Taynikmaserie som alltså är en lättläst version av den populära föregångaren. Första delen heter Flint och handlar just om Flint och bästa kompisen Ask. Boken är mangainspirerad och handlingen äger rum i en fantasyvärld.
Berättelsen tar sin början när Flint håller på att tillverka en gåva. En gåva som ska ges till den kolossala stenstatyn Dako. Detta för att blidka gudarna och hjälpa vännerna om de hamnar i fara. Ask är dock skeptisk och lite nonchalant menar han att gåvan inte behövs eftersom de båda vännerna behärskar magi.
Efter besöket, när vännerna är på väg hem till byn, hamnar de i ett bakhåll av orker. Orkerna är väldigt många och Flint och Asks liv är i fara. Är hoppet ute eller kan de vänta hjälp från oväntat håll?
Jag ser fram emot denna serie och tror att den kommer bli en hit för alla unga läsare som precis knäckt läskoden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar