fredag 27 september 2019

Bilderbok om att vara både ute och inne

Varför ingen klappar igelkotten är en bilderbok av den ukrainske roman- och manusförfattaren Andrej Kurkov som har skrivit ett tiotal barnböcker. Han leder kurser i skrivande och har blivit ett aktat namn på litteraturscenen. 2008-2010 var han medlem i juryn Man Booker International Prize. I denna bilderboken samarbetar han med illustratören Tania Goryushina som efter att ha arbetat i Ukraina har fortsatt sin professionella karriär i Sverige. Hon har lite anknytning till vårt närområde, då hon har fått uppdraget att smycka ett antal skolväggar i Huskvarna.
I denna bok får vi följa en igelkott på promenad. På sin vandring möter igelkotten en massa djur, hunden, katten och hästen. Alla blir klappade och kelade med. Igelkotten känner sig avundsjuk. Så efter ett tag stannar han och utbrister "varför är det ingen som klappar mig?".
Såklart känner sig igelkotten utanför. Då plötsligt får han ett oväntat möte....
Detta är en bok om utanförskap, men ett utanförskap som plötsligt kan vändas till gemenskap. Det gäller bara att hamna med rätt individer och se att det finns fler som är lika en själv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar