måndag 16 september 2019

Sanningen kan vara farlig

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=164031&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=mordbranden&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
Erik Fichtelius och Martin Widmark är tillbaka med en ny bok i serien Scoopet, där man fokuserar på ungas rätt att granska och påverka sin omvärld. Debuten hette Förstörda bevis och denna gång handlar det om Mordbranden. 
Det har börjat en ny kock på skolan, en stjärnkock som tidigare jobbat i Paris, men som blev trött på att arbeta sena kvällar. Eftersom han har en svensk flickvän föll valet på att flytta till Malmeborg i Sverige. Här bor också Maryam, Hugo och Johanna, trion som utgör redaktionen Scoopet.
De tre i redaktionen förstår genast nyheten, att det är stort att en stjärnkock flyttar till ett mindre samhälle i Sverige, och vill skriva om det. Dessutom lagar ju kocken en makalöst god vegetarisk lasagne!
Vid intervjun med kocken märker de dock att den positiva nyheten om mer vegetarisk mat på skolan även får negativa konsekvenser för vissa av eleverna. De ser, och lyckas till och med filma, när en tjej i fjärdeklass, Linda, får mat hälld över sig. Storgråtande springer Linda ut från matsalen. Johanna på Scoopet springer efter och får då höra förklaringen. Linda har blivit kallad "slaktar-fetto" av andra barn på skolan eftersom hennes pappa jobbar i köttdisken på ICA.
Nu har alltså Scoopet ytterligare en nyhet att skriva om och denna gång handlar det om betydligt allvarliga saker. Nu stöter Scoopet på patrull. Rektorn förnekar att mobbning pågår på skolan. Scoopet förstår snart varför. Rektorn har anlitat en känd PR-makare som vill tjäna pengar på att göra en reklambroschyr åt skolan, med inriktningen att en stjärnkock nu arbetar på skolan och har fokus på vegetarisk mat. Rektorn förhindrar dessutom Scoopet att skriva om mobbningen genom att släcka ned skolans hemsida där nyhetsbloggen ligger. Nu pratar vi alltså även om censur!
Detta retar gallfeber på de skrivande ungdomarna som i likhet med mer erfarna journalister vägrar att ge upp. I en tidning får de se en artikel om att en gammal tidningsredaktör, Katja Ritter, har flyttat till Malmeborg. Kanske hon kan hjälpa till? Scoopet får låna Katjas skrivarstuga och kan där börja arbeta med nyheten. Av Katja får de dock reda på att sanningen kan vara farlig. Detta får de snart själva bevis på...
Erik Fichtelius och Martin Widmark bjuder läsarna på mer kunskap om journalistik och källkritik. Vad är det exempelvis för skillnad på en riktig tidning och på en reklambroschyr? Och att en lögn eller vinklad sanning som berättas som en nyhet kallas för propaganda.
Vid det här laget har ni kanske förstått att Scoopet hamnar i trubbel. Frågan är bara om de kommer att få ut nyheten om mobbningen på skolan eller om det hela kommer att tystas ned och falla i glömska?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar