måndag 7 december 2009

Klassisk julsaga

Handlingen utspelar sig i London på 1800-talet. Det är julafton. Gamle gubben Scrooge sitter på sitt kontor och surar. Han är av åsikten att det bara är ”idioter som bryr sig om sånt fånigt trams som julen”. Scrooges kompanjon Marley dog på julafton för sju år sedan och Scrooge fick då ärva alla hans pengar. Han är en riktig snåljåp och betalar sin assistent alldeles för lite i lön. Han vägrar hjälpa bättre behövande och tycker att det är bättre att de fattiga svälter ihjäl så att samhället slipper betala för dem.
Men just denna julafton händer något. Hans gamla kompanjon Marley uppenbarar sig som ett spöke och varnar honom för att hans liv efter döden kommer att bli lika betungande som Marleys om han inte bättrar sig. Han berättar att Scrooge kommer att få besök av tre andar. Den ena visar honom jular som har varit, den andra visar honom den nuvarande julen och den tredje visar honom de kommande jularna.

Det är inga roliga syner Scrooge får och ödet som väntar honom i den kommande julen skrämmer honom. Kommer han kunna förändra sitt öde och bli en bättre människa?

Detta är är en lättläst version av Charles Dickens gamla julsaga. Den är bearbetat av Johan Werkmäster. Den är tänkvärd berättelse som ger mycket julkänsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar