tisdag 1 december 2009

Inspiration och läsning

Vi (Martina och Mari) var förra torsdagen på en inspirerande författardag i Hässleholm. Med på schemat fanns poeten UKON (Ulf Karl Olov Nilsson), Petter Lidbeck, Jessica Schiefauer, Mårten Melin, Kristan Carlsson, Åke Arenhill, Jo Salmson, Leif Jacobsen, Katarina von Bredow och Torbjörn Flygt.
Med andra ord en fullspäckad dag och vi kom därifrån med massor av tips och tankar. Vi vill här ge er några av godbitarna från dagen.

Razzia av debutanten Leif Jacobsen är en efterlängtad bok om motorer och mopeder. Det finns verkligen inte många böcker som riktar sig till unga, motorintresserade (främst) killar så Leif gör oss här en riktigt tjänst. Razzia är en lättläst bok som ges ut av förlaget Hegas som riktar in sig just på lättläst barn- och ungdomslitteratur. I januari 2010 kommer dessutom den fristående uppföljaren Stulen.

En annan debutant är Jessica Schiefauer vars bok Om du var jag kom ut i mars i år. Den handlar om två 18-åriga tjejer som är på väg ut i vuxenlivet. De är världens bästa vänner och nu när de har tagit studenten väljer de att även dela lägenhet och liv med varandra. Men livet förändras snabbare än vad de kunnat tro och deras vänskap sätts på prov. En bok om systerskap, mognad, vänskap och självkänsla.

Mårten Melin har skrivit ett flertal barn- och ungdomsböcker och dessutom skrivit en hel del i Bamse. Hans nya bok, Som trolleri, kommer ut i början av 2010. Efter hans presentation av den kan man inte annat än längta (han låter även hälsa att det som här på omslagsbilden är vitt kommer att vara i guld sen). Som ungdomsförfattare har han ett väldigt väl anpassat språk, det känns helt naturligt att ungdomarna tänker, pratar och beter sig så som han beskriver. I Som trolleri utlovas magi, spänning och romantik.

Poeten Kristian Carlsson har även börjat skriva för barn och kom förra året ut med Bakelikakbakboken. Nu har han samarbetat med illustratören Åke Arenhill och tillsammans har de åstadskommit den otroligt charmiga versboken Upp och ner som en dans. Här dansas morgon- och kvällsrutinerna igenom. Huvudpersonen Esmeraldas ansikte följer även med som små klistermärken med olika uttryck. Hur förändras en bild av ett annat ansiktsuttryck? Det öppnar verkligen upp för läsaren att själv påverka och kliva in i berättelsen.

Torbjörn Flygt som 2001 fick Augustpriset för Underdog har nu gett sig in i barnboksvärlden. Fiskplåt och bajsdrakar är en kapitelbok fylld med fart, humor, ordlekar och språkliga utsvävningar. Vi får följa med familjen Praat på deras semesterresa till Italien. En resa där det mesta går snett redan ifrån början och det blir inte bättre...
Passar enligt Trobjörn själv alldeles utmärkt som högläsningsbok på de lägre stadierna

Vi blev i alla fall väldigt lässugna!

5 kommentarer:

 1. Hej! Nu har också jag hittat till er fina blogg. Kul att få tips, man hinner knappast läsa allt man vill så det är bra med lite hjälp från andra bokfantaster.

  Kul med författardagarna också. Hur var Petter Lidbeck live? Han verkar så härlig. (Snälla säg att han va det!)

  Om ni vill ha fler boktips kan ni kolla in Huskvarna biblioteks boktipskalender: huskvarnabibliotek.se/biblioblogg

  /Inger

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Tack! Er blogg såg också fin ut. Ska helt klart hålla koll på er boktipskalender!

  Jo, men Petter Lidbeck var sådär härligt spontan som man kan tro. Han var kul att lyssna på. Han pratade om vad man får och inte får skriva om som barnboksförfattare. Eller finns det några förbud egentligen?

  Ha det bra!
  /Martina

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag har köpt in "Upp och ner som en dans" till Tranås bibliotek. Men jag vet inte vart jag skall placera den. Har ni tittat på den? Är det en bilderbok? Den känns mer vuxen på nåt sätt. Det är en massa avklädda kvinnor och verser som är lite småfräcka. Jag vet helt enkelt inte riktigt vad jag ska göra av boken/placera den. Tips någon? Just nu ligger den och skräpar på mitt kontor...
  Gillar era fina boktips!

  /Nadja

  SvaraRadera
 4. Nadja: uHc.03 är visst en rekommenderad klassning. Jag tror att det är en typisk högläsningsbok men den är helt klart till för barnen. Varken teckningarna eller verserna är väl fräckare än att ett barn klarar av det? Hur tror du att det fungerar att låna ut den med de små klisterbilderna? Hoppas att alla får vara kvar :)
  /Mari

  SvaraRadera
 5. oj, jaha.. min bok var klassad Hcf när den kom från bokhandeln. det kan nog vara bra å ha den som ungdomsbok med alla dessa nakna rumpor! nä skämt å sido, jag tycker att det verkar va en rätt skön bok men jag har svårt att se vilka som skulle hitta fram till den...? Tack för svaret, nu hamnar den nog på ungdomsavdelningen.

  /Nadja

  SvaraRadera