torsdag 17 december 2009

Mer spöken i jul

Man kan väl aldrig få för många tips på spökhistorier i juletid? Sällan passar de så bra som när snön yr utanför fönstret, vinden viner och brasan är tänd i spisen.
I Onkel Montagues spökhistorier får vi träffa Edgar som i brist på vänner och förstående föräldrar tillbringar mycket tid hos sin mystiske onkel Montague. Montague har för vana att berätta en massa kusliga spökhistorier för Edgar medan de sitter och dricker te framför brasan. Det är inte bara historierna i sig som är läskiga utan efter hand börjar Edgar även upptäcka hur skrämmande hans onkels hus är, hur det låter som att någon mer är i huset och att någon verkar stå utanför och titta in genom fönstret. Dessutom så har onkel Montauge en massa mystiska föremål som faktiskt verkar komma från historierna han berättar.
Boken består alltså av både den skrämmande berättelsen om Edgar och Montauge och av alla de spökhistorier som berättas framför brasan i onkel Montauges mörka hus. Historier som mycket väl vävs ihop med ramberättelsen.
Det är rätt klassiskt uppbyggda spökhistorier det handlar om men det gör dem inte mindre läskiga.
Varje spökhistoria står sig väldigt bra för sig själv vilket gör att de även kan passa bra som högläsning när man behöver något som går lite snabbt att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar