måndag 29 november 2010

BookLover intervjuar- Johan Unenge skriver med knorr!

Foto: Ulrica Zwenger

Idag har julkalender Hotell Gyllene Knorren premiär, kanske har några av er redan sett första avsnittet!?
Vi har dagen till ära en rykande färsk intervju med en av författarna, Johan Unenge.



Johan Unenge står bakom en rad kända barn- och ungdomsböcker men är också i grunden reklamtecknare och åkte tillsammans med Måns Gahrton redan på 80- talet runt i skolor för att höja statusen på serier genom att hålla serieskolor. Johan Unenge sitter inne på många talanger och är även en fena på skateboard vad vi förstått. Vi frågade honom lite om både böcker och annat:


Hur fick ni ideén till den här serien (Gyllene Knorren)?

Idén kom från flera håll. Måns ville skriva om en familj, Familjen Fnatt kallade han den. Vi började fundera tillsammans och kom på att det skulle utspela sig på ett hotell. Vi gillar båda två " Pang i bygget". I östergötland ligger ett hotell som heter Stavsjö bruk, det var ett jättepoppis ställe tills de drog om E4an, då blev det svårare att ta sig dit. Detta öde delar Gyllene knorren med dem. Sen är det ju kul att skriva om ett hotell eftersom man bara behöver blanda in lite knäppa gäster så skriver historierna nästan sig självt.


Inför denna bokserie: Visste du att den skulle bli julkalender när ni skrev böckerna?

Nej det visste vi inte. Vi fick en förfrågan om en idé på julkalender men då var vi redan igång med första manuset till bok nr 1. det var 2007-8.


Hade ni bestämt redan innan ni gav ut första boken hur många delar det skulle bli i serien?

Nix, ingen aning. Vi ska snart börja på bok nr 9 men det känns som att vi kan skriva om den här familjen i många böcker till. Det är roligare för varje gång faktiskt!

Gyllene Knorren 7 gavs ut nyligen, skrev ni den efter att ni visste att serien skulle bli julkalender?

Vi skrev den parallellt. I vår överrenskommelse med teve lovade vi att inte göra böcker om nåt vi hittat på för kalendern dock är de tre första böckerna ungefär handlingen i de första 12 avnsitten.


Hur influerades ni av att det var känt att boken skulle bli julkalender, skrev du/ni annorlunda med tanke på det?

Vi hade nog inte lärt känna våra karaktärer så fort om vi bara skrivit böckerna (som ändå kommer med en takt av två böcker per år) men manglandet med manus i ibland 6 versioner fick oss att pröva varenda replik. Detta har säkert påverkat vårt skrivande i bokform också, till det bättre.

Har ni fått mycket respons på böckerna från barn som läst dem?

Ja en massa och de flesta verkar gilla dem! Det roliga är att både rätt små barn och deras storasyskon verkar uppskatta dem, fast på olika sätt. Deras föräldrar uppskattar ytterligare något annat.

Hur är det att skriva som två författare/ Hur har ni gjort för att det ska fungera?

Vi har skrivit både Livet enligt Rosa och Målösa united på samma sätt. Fördelen är att man hela tiden får inspiration av den andres arbete. Vi har delat upp det så att vi skriver om olika figurer. I Gyllene Knorren är jag Isadora och mamma, Måns är pappa och Ingo. Sen skriver vi utifrån deras perspektiv. Ibland är jag en 45 årig kvinna och ibland en rätt trulig 12 årig tjej. Det är jättekul att sätta sig in i olika personers känsloliv.


Du har samarbetat flera gånger när du gjort böcker, vad är bättre/ inte lika lätt med det arbetssättet?

Svårigheten är väl om man har alltför olika bild av slutresultatet. Om jag strävar efter att det ska vara sorgligt och Måns att det ska vara roligt t ex. då sitter båda och försöker tvinga in sitt sätt i texten, det brukar inte bli så bra. I början hade vi nog lite stolthet också, den börjar lägga sig. Det viktiga är hur läsaren uppfattar det.

Hur stor del har du som författare i själva filmandet av tv-kalendern? Har ni varit med mycket under inspelning eller planerandet av inspelningen?

Vi har skrivit hela manuset men i de senare versionerna har vi jobbat med manusredaktör Peter Arrhenius och regissören Mikael Syrèn. Vi har inte varit med så mycket på inspleningen, tyvärr, för det brukar vara väldigt kul men vi får såklart inte ändra på något när arbetet har kommit så långt.


Det är inte första gången böcker du varit med och gjort har filmatiserats. Märker du att även böckerna får ett uppsving när det visas på tv?

Det är väldigt olika det där. Ibland märks det, ibland inte alls. Såklart hoppas vi på att alla ska tycka om det så mycket att de bli sugna på att läsa böckerna också men det känns som om att det inte finns en enda ung människa som inte sett Eva & Adam på teve. det märker jag när jag är ute och pratar i olika skolor i landet.

Du har både skrivit och illustrera många böcker och för alla möjliga åldrar. Hur är det att illustrera vs. skriva?

Jag har ritat i hela mitt liv, jag vet ungefär hur det kommer bli när jag sätter udden mot pappret. När jag skriver, vilket är mycket nyare för mig, vet jag fortfarande inte riktigt hur det ska gå. Jag kanske är jättebra på det här, tänker jag ibland när jag börjar och tror att jag ska komma på något genialt! En dag kanske....

Vad är det bästa med att vara författare/illustratör?
Man får jobba med det man vill såklart men det blir ganska lite fritid. Ibland går det ihop lite för mycket, då måste man göra nåt annat. Jag brukar spela lite gitarr eller skejta.

Är det något speciellt som du tror att dina läsare inte vet om dig men som du skulle kunna avslöja för oss?
Jag tror inte så många vet att jag är värsta experten på bilmodeller. Jag kan se på 200 meter håll om det är en Nissan Micra eller en Austin Allegro från 1972.

Vi har även sett att du skrivit faktaböcker ex Det ska jag bli! en faktabok om att hitta sitt önskejobb. Har du hittat ditt önskejobb eller har du fortfarande drömmar om vad du vill jobba med?

Sitter för fullt och planerar en bok för lite äldre barn (sk vuxna), det ska bli kul!


Får du förfrågningar om vad du ska skriva? Ex. en faktabok/ en skejtarbok osv??

Oftast kommer jag på vad jag vill skriva själv men det händer att jag får en vädjan från en och annan bibliotekarie som ser ett behov av det ena eller det andra, jakt tex eller snöskotrar.

Det verkar som att du har mycket på G hela tiden, hur får du alla projekt att fungera samtidigt?

Jag tror att just det är hemligheten. Att jag hoppar mellan olika saker. Det ger mig lust, man hinner inte tröttna då. Nackdelen kan väl vara att man splittrar sig lite emellanåt.


Vad ger dig energi och inspiration till alla projekt?

Inspirationen för mig är nog att jag fortfarande inte tycker att det blir så bra som jag skulle vilja. Det låter kanske sorgligt men så är det, jag ser det som en morot.

Du som är expert på att skriva: Vad har du för tips till unga som vill skriva eller redan skriver men behöver tips på att komma vidare med sitt skrivande?

Mitt bästa tips: när du kommit på vad du ska skriva om (för om man inte kommer på det, ska man nog inte skriva förrän man kommer på just det) måste man komma på hur det ska sluta. Många unga som jag träffar sätter igång och skriver och skriver men de vet inte vad de vill säga, om det ska bli sorgligt eller lyckligt slut. Då kommer de aldrig bli klara. Först början, sen slutet, sen är det bara att fylla på i mitten. När du är klar, skriv det en gång till men vrid och vänd lite till på orden. Låt någon provläsa, någon du litar på, någon ärlig.


Hur gör du när du har kört fast i ditt skrivande?

Då brukar jag plocka fram min gitarr och öva på mitt enda gitarrsolo jag kan eller i bästa fall göra en frontside rocknroll i rampen.... /



Vi säger bara, wow vilka bra svar och tips Johan! (Vi har dessutom bildbevis på att Johan är great i rampen, får se om vi lyckas publicera detta också...)
Nu ser vi fram emot julkalendern och fler böcker och illustrationer av Johan Unenge!


Vill du läsa mer om Johan Unenge?

http://www.johanunenge.com/

http://www.bonniercarlsen.se/Upphovsman/Forfattarpresentationssida/?personId=11643

1 kommentar: