tisdag 29 maj 2012

Fantasy och allt det andra i Monstrets dotter


Utläst! Monstrets dotter, som jag har peppat!
Den här andra delen i Kristin Cashore's fantasyserie De utvalda utspelar sig kronologiskt sätt före Tankeläsaren och vi får bland annat lära känna den ondskefulle kung Leck lite bättre. Men framförallt får vi lära känna Flamma. Hon bor i landet Dells, det är åtskilt från kungadömena från första boken och här finns inga särlingar. Däremot finns det monster. Det finns monstervarianter av de flesta varelser och det som utmärker dem är att de är farliga, kan påverka människors sinnen och tankar och dessutom är de otroligt vackra. Flamma är ett monster, det sista människomonstret. Som alla andra monster kan hon tränga sig in i andras sinnen och påverka dem. Detta gör att hon föraktas av andra människor samtidigt som de blir så påverkade av hennes väsen att de älskar henne.

När kungens fienden planerar att störta kungafamiljen och ta makten i Dells kallas Flamma till huvudstaden för att hjälpa till att hitta förrädare. Hon vill egentligen inte, hon tycker inte om att använda sina krafter. Hennes far Cansrel använde sin monstercharm för att påverka både kungen och alla i omgivningen till att göra ont. Flamma vill aldrig bli som han. På slottet finns kung Nash och hans bror Brigan som förståeligt nog inte har mycket till övers för Cansrels monsterdotter. Men fienden lurar inte bara på de mest uppenbara ställena, en okänd bågskytt lurar i gömmorna och hans sinne kommer inte ens Flamma åt.

Det är mycket åt alla håll i Monstrets dotter. Förvecklingar, känslor, spänning, krig och död. Redan från början sugs man i samma känsla som genomsyrade Tankeläsaren. Känslan som liksom gör att man bara vill läsa och läsa. Tyvärr, tyvärr så tycker jag faktiskt att boken tappar lite i själva intrigen med kungens fienden. Den delen känns liksom inte riktigt... klar. Karaktärerna känns nästan lite naiva i sitt sätt att lösa problemet och det är de inte i andra sammanhang. För det är allt det andra som bär upp boken: fantasykänslan, spänningen och förvecklingarna. Flamma är stark och självständig och bra och är en fantastiskt färgstärk huvudperson. (Ett lite aber dock med synen på sex, männen kan ha hundratals älskarinnor men nåde Flamma om hon skulle råka titta åt mer än ett håll samtidigt).

Tredje och sista delen i De utvalda heter Hemligheternas rike och kommer ut våren 2013. Bara att börja vänta. :-)

2 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning! :) bättre än den svenska officiella versionen.Vill bara påpeka att Flammas land heter Dells, inte Dell. Jag bara måste läsa Hemligheternas kammare! Kan inte översättaren snabba på lite?!
  Ha det så bra!
  //Martina

  SvaraRadera
 2. Oops! Givetvis Dells, ändrar direkt!! :-)
  Ja, visst borde de översätta snabbare!! Men nu börjar det närma sig, en månad kvar bara :-)
  //Mari

  SvaraRadera