fredag 11 maj 2012

Lättläst spänning

Ritta Jacobsson
Max ute i kylan handlar om en 15-årig kille som lever för sin hockey. Helt plötsligt berättar hans mamma att hon ska flytta till Skåne tillsammans med Max hockeytränare Erik. Kvar står pappa och Max och det är här problemen börjar. Max måste flytta till en annan skola, men han bestämmer sig för att ta pendeln genom hela Stockholm för att spela kvar i sitt gamla lag. Strax före en viktigt match kommer Max mamma förbi med ett par tårtor. Max känslor är upp och ner, så han äter ingen tårta. Det gör däremot resten av laget, vilket resulterar i att alla blir liggande i magsjuka. Max får skulden för att ha förgiftat laget, eftersom han blev petad från förstafemman. Han blir sparkad från laget och nerslagen av sina gamla kompisar.

Allt verkar gå snett för Max. Första gången i skolan väljer han fel personer att närma sig, vilket gör att han blir utfryst av alla. Till slut ryter han i från till de som mobbar honom, och då får han respekt från de "tuffa" killarna. Han får börja spela i samma hockeylag som dem och äntligen är han glad igen. Tyvärr börjar det förekomma stölder hos tanter i hans område och Max blir vittne till något som gör att han måste börja misstänka sina nya kompisar. Hur ska han lösa detta för att inte bli utfryst och utkastad från sitt hockeylag igen? Allt han vill är ju att spela bra hockey.

Ritta Jacobsson, som tidigare skrivit böckerna om Afrodite, har denna gången skrivit en lättläst bok. Det är korta stycken och meningar, men det är inte en förenklad handlig bara för att den är lättläst. Max är en sympatisk kille som man känner för. Jag tycker att den är väldigt bra och jag tror att den kommer att gå hem hos mina elever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar