måndag 14 maj 2012

Stank, vinande värjor och några välkända namn

Om det stinker, finns stor risk för att bli loppbiten eller för den del att bli hotad med värja kan det vara så att du hamnat lite fel i tiden. Inte särskilt troligt kanske du fnyser men just detta händer fjortonårige Greg Rich.

 Egentligen är han i Paris på semester med sina föräldrar, tyvärr inte bara för att njuta av staden eller för att titta på sevärdheter utan också på grund utav att Gregs föräldrar behöver pengar och nu beslutat sig för att sälja familjens arvegods till det stora museet Louvren som tydligen mer än gärna betalar för deras gamla arvegods. Greg förstår att något måste vara mycket speciellt med sakerna och han påminner sina föräldrar om att farfar Gus alltid sagt att släktklenoderna måste stanna i släkten vad som än händer men hans föräldrar tycker att museet betalar dem så bra att de inte kan motstå erbjudandet.

När de lastar av sakerna är museets inköpsansvarige Mr Diniceour helt i extas men när ett gammalt skrivbord lastas av ser han mindre intresserad ut. Som tur är ser Greg att det finns ett handtag på skrivbordet och det är då han hittar ett hemligt fack med en gammal bok i, en bok som hans farfarsfar skrivit i. Mr Diniceour som inte ser boken blir däremot eld och lågor när Gregs mamma försöker gömma sitt halsband med kristallen i. När hon ångrar sig och inte vill ge honom smycket blir han vild och sliter det från hennes hals. Det är när Mr Diniceour sätter ihop mammans halsband med en del han själv bär på som en av museets tavlor blir porten in tillbaka till 1600-talet där familjen direkt blir misstänkt för att ha försökt mörda Ludvig XIII. Greg flyr hals över huvud medan hans föräldrar blir satta i bakom lås och bom i frankrikes värsta fängelse, La Mort Triste. Greg måste på tre dagar hinna rädda dem undan dödsstraff och han får oväntad hjälp av tonårspojken Aramis. Aramis jobbar som översättare åt kyrkan, han ger Greg en loppvänlig sovplats och frågar ut Greg som lyckas övertyga honom om att han kommer från Artagnan och därför inte har så bra koll på hur saker fungerar i Paris. Han får då namnet d' Artagnan (från Artagnan) av Aramis som tycker att Greg är ett lustigt namn. Det är då som Greg förstår att han nu har chansen att ta plats som en av de största hjältarna i fransk historia och bli känd som huvudpersonen i De tre musketörerna! Problemet är nu inte bara att rädda Gregs föräldrar utan också hur de ska hitta Porthos och Athos för att fullborda trion av musketörer som ska skriva historia med d' Artagnan (eller Greg).

Om du gillar historia, Dumas De tre musketörerna och en hel del halsbrytande action? Läs Den siste musketören skriven av Stuart Gibbs och utgiven av B Wahlströms/ Forma Books. Om du gillar den verkar det dessutom utlovas fortsättning så håll värjan varm och och loppögonen öppna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar