fredag 21 september 2012

Hämnden är ljuv.......

Instängd
Instängd av Torsten Bengtsson är en bok att känna igen sig i, bli arg på eller att känna sig styrkt av! I många skolor, i många klasser finns det några som vill visa sin makt genom att trycka ner och vara elaka mot de andra i skolan. Ofta väljer de ut några offer som de går på dagligen, som de säger hotfulla saker till och som de försöker göra bort inför andra för att själva verka coola.

Huvudpersonen i denna bok, Leo, fantiserar om att Gustaf och Carl  i klassen blir instängda i ödehuset och att de blir tagna av det mörka som sägs gömma sig där- Maran. Han skriver en hemsk berättelse där deras kroppar blir sönderslitna i en enda röra av tarmar och hjärtan. Han tvekar en kort stund i om han ska ge den till fröken men när Gustaf går förbi och säger något taskigt tar han beslutet och mailar berättelsen, trots att den är rätt sjuk. Sen är det idrott i skolan, det är fotboll och Leo lider som målvakt, Leo får höra att det lika gärna kunde varit en stolpe i målet "Du är så sjukt dålig.." klagar Gustaf. Leo känner sig lättad när fotbollen äntligen slutar. När han duschar efter fotbollen blir han bortgjord igen. Han väntar till sist för att få duscha ifred men när han ska torka sig är handduken borta och när han ska ta på sig är kläderna också borta, Gustaf och Carl väntar på att se hans reaktion. De garvar och öppnar dörren "Tjejer! Kom in och titta. Leo är naken. Inte mycket att se på men det är alltid något". Då protesterar någon utanför, det är Nora och det verkar som att hon faktiskt får sista ordet. Gustaf räddar ansiktet genom att säga att de ska ta hand om henne sen. Gustaf och Carl har trakasserat flera i skolan i många år, Leo kan inte sluta att längta efter att något hemsk ska hända dem och han är glad att Nora faktiskt sa emot dem utanför omklädningsrummet.

På sommarlovet måste Leo följa med sin mamma och syster till en sliten och sunkig sommarstuga. Suck! Hur tråkigt ska hans lov bli! Det enda som är riktigt skönt är att få slippa ifrån plågoandarna från skolan ett tag. Mitt i tråket får Leo reda på att en tjej i hans ålder ska vara i grannhuset under sommaren, han blir lite nyfiken på vem det kan vara. När tjejen kommer visar det sig att det är Nora! Nora och Leo börjar hänga och Leo blir kär. Nora visar att hon gillar honom också och den sämsta sommaren blir plötsligt den bästa sommaren. Det är också då Leo förstår att det är fler än han som är trötta på Gustaf och Carl. Han och Nora börjar smida på en plan över hur de ska hämnas på dem när skolan börjar till hösten.

En bok som är lätt att läsa! Texten är rak, korrekt och tydlig. Torsten Bengtsson skriver så att ”alla” förstår. Passar nog också bra att ha som högläsning i en grupp som har svårt med koncentrationen. Det blir inga krångliga namn eller detaljer utan handlingen är lätt att känna in sig i och att förstå!

2 kommentarer:

  1. Tack för en fantastisk recension av min bok Instängd. Det värmer långt in i hjärtat. Men det är inte bara för det positiva omdömet som imponerar utan också kvalitén på recensionen. Härligt lättläst språk och en djupare förståelse av bokens innehåll och betydelser för utsatt barn- och ungdomar.

    SvaraRadera
  2. Wow! Torsten- vi solar oss i berömmet och flaggar för boken : )

    SvaraRadera