torsdag 12 maj 2016

Nästan som Zlatan

Att läsa vinnarböckerna i Bokjuryn är alltid lika roligt. Nu har jag precis satt tänderna i Johanna Nilssons bok Nästan som Zlatan, som är vinnare i kategorin ungdomsböcker från 2015. Bokens huvudperson är Johan, som är femton år och går sista terminen i nian. Han har det ganska svårt i skolan - när han ska läsa och skriva bara hoppar orden och bokstäverna framför ögonen på honom. Hur han än anstränger sig så blir det fel. Till och med hans yngsta lillasyrra är bättre än honom på att läsa och skriva. Johan känner sig alltid dum i huvudet och han HATAR verkligen den känslan. Men en sak som han är riktigt bra på är att spela fotboll.  Han gillar verkligen inte när folk skryter, men han är bra på fotboll. Hans tränare har sagt att han är en riktig talang. 

Johans högsta dröm är att bli fotbollsproffs och lika bra som Zlatan. Därför vill han gå på fotbollsgymnasiet. Men det är svårt att komma in där, man måste ha bra betyg. Så Johan kämpar och kämpar med sina läxböcker och hoppande bokstäver. Han bara måste klara det! Hemma fattar de inte hur viktigt fotbollsgymnasiet är för Johan. Mamma och pappa tycker att han kan gå ett vanligt program och få ett vanligt jobb. Kompisarna i fotbollslaget fattar inte heller. Troligtvis är de bara avundsjuka. Men Johan vet att han måste följa sitt hjärta, och hans hjärta vill bara spela fotboll!!   

Nästan som Zlatan är en kort och lättläst bok, men trots det begränsade antalet sidor hinner den med att handla om både fotboll, kärlek, taskiga kompisar och hur det känns att leva med läs- och skrivsvårigheter. Sånt blir jag imponerad av och jag förstår att boken hamnade i topp i Bokjuryns omröstning. Boken är utgiven på Nypon förlag och finns även översatt till engelska och arabiska. Bra tycker jag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar