måndag 26 april 2010

Inspiration!


Vi (Pernilla och Martina) har varit på en inspirerande föreläsning om vårens och sommarens bokutgivning för barn och ungdom. Det var Karna Nyström som höll i föreläsningen Sockerhjärtan och godistroll på Jönköpings Stadsbibliotek och liksom tidigare när vi lyssnat på henne blir listan lång på böcker man vill köpa in till biblioteket efter hennes tips!

Ett litet urval av dessa nyutgivna eller kommande böcker är:
Spännande barn- och ungdomsböcker för de något yngre-

Baksidans hemliga hjältar av Peter Arrhenius
Ett vanligt tema just nu verkar vara superhjältar av olika slag. I Baksidans hemliga hjältar träffar vi Robin, Izzy och Farzad som bor i höghusområdena och önskar att världen vore bättre. Därför har de startat en klubb för att göra goda gärningar i folks vardag och de ska göra det så hemligt de kan. FFGG- Föreningen för goda gärningar gör allt de kan för att vara goda men det blir inte så bra som de tänkt sig! Då dyker ett nytt spännande vardagsuppdrag upp och FFGG rycker in!Ska bli en serie och del 2 Flytt är flytt och kommer aldrig igen- FFGG 2 kommer ut i september! En bok för 6-9åringarna.

Emil Wern -detektiv 1 Silverskatten av Anna Jansson
Första delen i en ny spännande deckarserie för nybörjarläsarna (som Martina tidigare tipsat om)! Anna Jansson skriver vuxendeckare om Maria Wern. I den här serien får vi träffa Maria Werns son, Emil Wern. Emil bor på Gotland och i hans trädgård står en gul kiosk som han gjort om till en detektivbyrå. En detektivbyrå behövs tydligen för i Visby kryllar det av skumma typer och Emil får en hel del mystiskt att lösa!
Del 1-3 ska ges ut i juni och del 4 i oktober 2010 så det väntar vi med spänning på!

Ika och Ibsen 1- Onda ögat av Mikael Engström
I första delen av en planerad triologi för 6-9åringar får bästisarna Ika och Ibsen fritt spelrum för sina påhittigheter. De är sju år och ska precis börja ettan. De har mycket ideer och vågar också prova dem. Ibsen är en riktig filosof men han "har otur när han tänker" och hans föräldrar gör inte saken lättare för de vill inte vara som alla andra och tycker inte heller att Ibsen ska smälta in, därför skickar de iväg honom med rosa skor första dagen i skolan vilket de läskiga killarna i 3:an tycker är kul. Ika är kaxig och har en störig lillebror som hon och Ibsen kallar Mini- Damp för att han är så jobbig. Karna Nyström påpekade att denna är lika kul att läsa för vuxna som för barn!

Cirkusdeckarna och spökmysteriet av Dan Höjer
Kanske ett alternativ till de otroligt populära LasseMajas Dektektivbyrå- böckerna? Två böcker om cirkusdeckarna har precis släppts och i september kommer tredje delen i denna serie om tvillingarna Katinka och Kaspar och de andra galna personligheterna på cirkusen.

Den sista strandgasten av Lena Arro
Del 4 i den spännande serien om Marie och Mirja som i varje bok dyker på något spännande eller kusligt. Enligt Karna Nyström ska denna vara en riktig nervkittlare och nog låter det spännande att Marie och Mirja i denna ska träffa på en strandgast- en sjöman som inte fått en riktig begravning utan som går igen för att kunna ta sig till kyrkogården och få ro. En bok för 9-13åringarna.

Ungdomsböcker för 13 år och uppåt-

Det är så logiskt, alla fattar utom du av Lisa Bjärbo
Kärlek, kärlek, kärlek! Johan och Ester har varit kompisar sedan de var små. Nu är de 16 år och går i samma klass på gymnasiet. De tror de vet allt om varandra men Johan har en hemlighet. Han har varit kär i Ester de senaste fyra åren men det vet inte Ester om och hon tjatar bara om Adam, den snygga hårdrockskillen med slitna converse...
En bok vi verkligen ser fram emot att läsa, inte minst för att den utspelar sig på Martinas gamla gymnasieskola, Katedralskolan i Växjö.

Jag finns av Maja- Maria Henriksson
Mobbning. Självupplevt. Djupt. Nära. Skrivet så att det går rakt in men så att du ändå orkar läsa det. Huvudpersonen Johanna är 14 år och har ett helvete. Ett helvete i skolan där två killar trakasserar och misshandlar henne och ett helvete hemma där hennes mamma för psykologisk terror mot henne. Den här boken är skriven otroligt vackert och man blir ilsk över att alla vuxna blundar för vad Johanna är med om. Att författaren själv varit med om en liknande uppväxt är skakande och det är starkt att ha skrivit den här boken. Verkligen läsvärd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar