fredag 9 april 2010

Thriller om död men också om massor av kärlek

När jag fick Döden i dina ögon av debutanten Rachel Ward i mina händer blev jag genast lässugen. Den verkade ju hur spännande som helst.
Den handlar om Jem som har det rätt struligt. Hennes mamma dog när Jem var sju år gammal och efter det har hon bott i ett antal olika fosterhem. Nu går hon i skolans "specialklass" för stökiga elever och hon har väldigt svårt att passa in någonstans. Hon har inte några egentliga vänner för hon vågar inte komma nära någon. Jem har nämligen en hemlighet eller snarare "förmåga". När hon ser folk i ögonen så ser hon deras siffror, deras dödsdatum. Spider, en kille i hennes klass, har bestämt sig för att de två ska bli vänner. Men hur ska Jem orka komma nära honom när hon vet att Spider bara har några veckor kvar i livet?


En dag blir Jem och Spider vittnen till ett terrorattentat i London. De springer från platsen efter det att Jem anat oråd när alla runt omkring henne gick med dagens datum i sina ögon. På avstånd ser de hur London eye flyger i luften. Deras flykt var inte direkt diskret och snart är de landets mest eftersökta personer. Eftersom båda två har tidigare problem med polisen och ïnte litar på rättvisan bestämmer de sig för att fly.


Det är faktiskt spännande så gott som hela tiden och det är lätt att streckläsa boken. Tyvärr så tycker jag att den tappar lite på slutet. Jem håller ett riktigt känsloladdat tal som skulle kunna passa in i vilken Hollywoodproduktion som helst och jag känner att det inte riktigt passar in, varken i historien eller till karaktären. I övrigt så hålls spänningen och den lite ångestladdade känslan kvar genom hela boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar