fredag 17 september 2010

Samurajens döttrarI somras tänkte jag läsa första delen i Maya Snows serie Samurajens döttrar- I mästarens skola.
Nu har jag äntligen gjort det och jag säger bara, vilken toppenbok!

Den här serien handlar om tvillingarna Kimi och Hana. De är döttrar till den store Samurajen och länsherren Yamamoto Yoshijiro som styr över ett stort landområde. Adliga flickor ska inte bli samurajer, de ska öva sig i teceremonier, dans och kalligrafi men deras far har låtit flickorna träna med samurajsvärd och sett att de har stora begåvningar. Kimi tänker minsann bevisa att även flickor kan bli samurajer och det kommer hon få bevisa fortare än hon själv trodde.

Deras älskade farbror som arbetar under deras far kommer på besök. Flickorna smyger på de vuxna männen som först genomför den högtidliga teceremonien men då farbrodern omfamnar deras far stönar han till av smärta och faller ner med farbrorns kniv i ryggen. Snart förstår flickorna att farbroderna vill ta över makten som deras far hade, han tänker döda hela deras familj!

Deras mamma har flytt med lillebrodern och nu måste systrarna också fly från sitt hem, klä ut sig till fattiga bondpojkar och försöka få hjälp på en Samurajskola.

Riktigt spännande om samurajer i Japan på 1200- talet!
Fortsättningarna heter Svärdets viskning och Eldens väg och är utgivna 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar