måndag 27 september 2010

Spännande i grafisk form

”Det första året kom läkare från fastlandet och tog prover på oss. Som om vi bar på en hemlighet de ville åt. De hade skyddskläder och andningstuber, tjocka handskar och säkerhetsutrustning. Det var innan de visste att överlevare smittar värst av alla. Några dagar senare kom de tillbaka. Utan skyddskläder men med svarta blåsor. Idag är de rök och aska.”

Grafiska romaner håller verkligen på att öka i antal och en av nyutgiven sådan är De Tusende av Petter Lidbeck och Max Elmberg Sjöholm. Det lite text på varje sida och historien bärs fram av bilderna dominerar uppslagen och som förstärker känslorna i berättelsen.

I De tusende är huvudpersonerna isolerade på en ö eftersom en elakartad smitta härjar på fastlandet. De på ön är de sjuka och de överlevande. Dit kommer sjuka som väntar på att dö och döda kroppar som överlevarna bränner i stora ugnar. Men en del av överlevarna har tröttnat på att utföra fastlandets smutsiga uppdrag. De vill åka in till fastlandet, sprida smittan och skapa ett nytt samhälle. Nu är det upp till ett fåtal att förhindra att den massdöd som detta skulle innebära.

Språket i boken är rätt enkelt och som sagt var så är det ju inte så mycket text. Men trots det så är det inte en bok som passar allt för unga läsare, handlingen är rätt grym och det ibland görs hänvisningar till lemlästade kroppar och våldtäkt.
De tusende är en stark och spännande berättelse som handlar om makt och grupptryck i ett undertryckt samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar