måndag 6 september 2010

Vitello visar knep för att fånga vänner

Dansk humor är toppen enligt mig. Ingen rädder för fel uttryck eller ibland lite kontroversiella ämnen! Den här serien om den klipska killen Vitello är visserligen inte så upprörande men på ett lite vad jag fått för mig danskt manér så skildrar författaren Kim Fupz Aakeson allvarliga ämnen med hjälp av humor.

Vitello bor med sin mamma i ett radhus bredvid motorvägen, sin pappa har han aldrig träffat. I de tre böcker som än så länge översatts från danska så ska Vitello skaffa en pappa att visa upp för sina kompisar, skaffa en vän samt skaffa hund och det hela går ju aldrig riktigt som han tänkt sig.

I den andra boken om Vitello, Vitello får en vän tycker Vitello att han skulle behöva en vän. Hans mamma dansar mest runt till skivor i lägenheten och har annat för sig. Uttråkad börjar Vitello fantisera om hur man bäst skaffar en vän.
Om man är rik så kan man köpa sig vänner men det blir ju dyrt tycker Vitello.

När han går ut en sväng för att komma på ett sätt att finna en vän så träffar han en liten "snorunge" som föreslår att de ska gräva en grop för att fånga en vän.
Vilket urbota dumt förslag tycker Vitello men eftersom lillkillen säger att han kan hjälpa till så sätter de igång att gräva. Inte långt efter det så säger det BRAK och en man har cyklat ner i gropen.
Men mannen skriker om idioter som gräver gropar och verkar inte alls vara en bra vän att ha. Han tvingar dem att fylla igen gropen och Vitello och lillkillen går besvikna hemåt.
På kvällen berättar Vitello för sin mamma om att det där med att fånga vänner inte är så lätt.... men visst har han blivit kompis med lillkillen trots att han är en "snorunge"!

Del ett heter Vitello hittar en pappa och del tre Vitello vill ha en hund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar