måndag 27 september 2010

Bokråttorna dansar afrikanskt och får änglachock

Inte vilka bokråttor som helst, utan två i BookLover- gänget, Mari och Pernilla tog i fredags tåget till årets bokmässa som utlovade afrikanskt tema. Här kommer en kändistät redogörelse av äventyret:

Redan när vi äntrade Göteborgs tågstation skymtades kändisar. Som de världsvana bibliotekarier vi är låtsades vi inte alls om detta utan stegade bestämt uppåt avenyn mot den efterlängtade bokmässan styrkta av choklad, muffins och kaffe. Då den ena bibliotekarien dagen till ära klätt fötterna i blommiga gummistövelaktiga fotdon tycktes tiden stå still medan vi kämpade oss mot målet.

Äntligen årets höjdpunkt!

I det sedvanliga virrvarret försökte vi lokalisera oss bland montrarna. Det är inte alltid lätt att välja vart man ska vända näsan när den jättelika lokalen är nådd. Trots en massiv folkansamling på platsen kändes bokmässan just på fredagsmorgonen inte fullt så trångbodd som vi befarade och vi gav oss hän med papper och penna i högsta hugg.

Många förlagsmontrar besöktes och som de stora Lättlästa- fan som vi är så stannade vi givetvis till vid Hegas och Argassos montrar. Mari som är mycket duktig med inköp på den fronten tycktes ha varenda LL- bok som fanns att skåda medan Pernilla plitade ner några tips på inköp.

Vi hade skrivit ner några hållpunkter under dagen och den mest uppskattade punkten som vi lyckades pricka in var när den norske författaren Erlend Loe läste ur sin nya vuxenroman Stilla dagar i Mixing Part. Vi var en glad samling som bänkat oss när Loe med ganska allvarlig uppsyn läste upp några väl valda episoder som fick oss att vrida oss i fnissattacker. Den hamnade på "vill ha- listan" och att huvudpersonen Bror Telemann är lite förälskad i Tv- kocken Nigella Lawson gör inte boken mindre intressant.

I en hörna intervjuade Kungsbackas Bokslukarna författaren Johanna Lindbäck och där fick vi bland annat veta att hon tycker att slutet är det minst roliga att skriva i en bok och att hon är en läsande och skrivande människa för det mesta men att hon för den delen varken är ensam eller tråkig. Johanna Lindbäck berättade även att de ungdomar hon skriver om i böckerna inte är självbiografiska men att hon när hon skriver om ungdomar verkligen lever sig in i karaktärerna.

Vi gästspelade sedan som publik när Ola Lindholm, känd i Tv- sammanhang och nu som chefredaktör för tidningen Kamratposten, tillsammans med barn vetgirigt intervjuade Sara Kadefors. Hon fick svara på frågor om sina böcker och särskilt den nya boken Nyckelbarnen skriven för åldern 9-12 år. På frågan om vilken av sina egna böcker hon var mest nöjd med svarade hon att Sandor slash Ida nog var den hon fått mest feedback på och även var mycket nöjd över att den blivit film.

I den massiva hettan som kanske Afrika- temat men även mängden besökare framkallade blev vi inte så lite uppspelta när vi bland böckerna skymtade ett stort isblock. Där som en oas stod det, forslat från Jukkasjärvi och skänkte en stunds svalka och skönhet. Vi blev informerade om att blocket bestod av 900 liter vatten och vi upptäckte även att det gick finfint att ta snygga foton genom isdrömmen.

En kort sekund ägnades åt att titta ut över det enorma folkhavet på nedervåningen, som nu ökat på efter att mässan öppnats för allmänheten, vilken härlig syn!

Lite mindre energiska men vid gott mod lunkade vi förbi seriemontrarna och där fick Pernilla syn på två tatuerade killar som stod redo med gitarrer. "Vad är det här för spännande" sa hon och blev sekunden efter glatt överraskad när det visade sig vara ett litet blygsamt uppträdande av Olle Ljungström och en gitarrist vid namn Joel. Något vi sedan läste var helt oannonserat för att inte dra till sig för stor uppmärksamhet, där hade vi tur!

Någonstans där i slutvimsandet hittade vi även lite gratismat i form av tablettaskar och när vi hade full fokus på vårat fynd blev vi bryskt överfallna av en ängel! En ung, mycket solbränd och halvnaken man (bar överkropp) med stomatol- leende dök på oss för att erbjuda första kapitlen av boken Fallen ängel. Stapplande på gelében värjde vi oss för ängeln och svamlade fram något om att vi minsann redan hade köpt boken. Kanske inte den reaktion han hade hoppats på ...

Nöjda dansade vi sedan afrikansk dans till takten av Marcus Birros flaggande kavajskört
på väg ner till tåget. Han hade trotsat det molniga vädret och visade oss vägen nerför avenyn iförd solglasögon. Vi tog det som ett omen om att resan hem skulle bli solig och en sista solglimt fick vi, för på stationen skymtades en till författare, nämligen ungdomsdeckarkungen Magnus Nordin.

7 kommentarer:

 1. Martina Eriksson29 september 2010 11:25

  Haha, tack för den underhållande berättelsen!

  Kram Martina

  SvaraRadera
 2. Vad härligt det låter. Kul att få vara med på ett hörn på er resa genom bloggen.

  SvaraRadera
 3. Det låter himla trevligt! Särskilt den fallna ängeln. ;P //Maria

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar presentation av bokmässan. Tur att ni träffade på en snygg ängel nu när Peter Stormare inte var där. Nästa år får ni själva hitta på något riktigt uppseendeväckande och marknadsföra er fina blogg ännu mer. Carina

  SvaraRadera
 5. Ja, det var verkligen en kul dag änglaöverfall och Stormare- saknad till trots!

  SvaraRadera
 6. Book Lover- kostymer får vi nog börja sy på nu till nästa Bokmässa : )

  SvaraRadera
 7. Vilken spännande redogörelse! Jag och min bloggkompis Klara var också och lyssnade på Sara Kadefors på fredagen.

  SvaraRadera