onsdag 16 mars 2011

Mer underbart av Zusak

Maria tipsade för inte så länge sen om Boktjuven som vi nog får säga blev Markus Zusaks stora genombrott. Förra året kom han med en ny bok, Jokern.
Ed Kennedy är en helt vanlig kille med inte allt för stora ambitioner. Han jobbar som taxichaufför, och han hänger med sina lika oambitiösa vänner, Ritchie, Marv och Audrey. De bor kvar i samma stad som de är uppvuxna i, de som hade drömmar och ork att följa dem har flyttat.
En dag blir Ed en ofrivillig hjälte när han råkar stoppa en bankrånare mitt under ett pågående rån. Efter det så dyker ruter ess upp i hans brevlåda. På det så står det tre adresser och klockslag. När han kollar upp adresserna så märker han att människorna där behöver hjälp av olika slag. En man slår sin fru när han är full, en ung flicka behöver pepp i sin löpning och en gammal dam är ensam. Efter det kommer nästa ess. Tre nya adresser. Tre nya uppdrag.
Alla påverkar de Ed på olika sätt då han blir inblandad i människors livsöden och olyckor. Men vem är det egentligen som skickar essen? Varför är Ed utvald och vad händer när nästa ess kommer?

Jag hade rätt höga förväntningar på den här boken och de införlivades verkligen. Man blir snabbt indragen i Eds öde och nog för att vissa av hans uppdrag är riktigt hemska men många av dem är fina och utvecklar sig till riktiga må-bra-historier. Karaktärerna är verkligen det som lyfter upp berättelsen och för den framåt, Ed är en sån bra kille som man verkligen vill att det ska gå bra för. Vi får följa honom på det, som inte bara blir ett äventyr, utan även så fint och subtilt blandas samman med hans egna livssituation. Jokern är rolig, sorglig, arg och spännande. En bok för att ge hopp om mänskligheten helt enkelt.

4 kommentarer:

 1. Oh, nu måste jag ju läsa den!

  SvaraRadera
 2. Ja, det måste du! Nu helst.

  SvaraRadera
 3. Har ju läst Boktjuven och var fullständigt nockad av den boken. Nu blev jag jättesugen på att läsa denna!

  SvaraRadera
 4. Jokern är verkligen jättebra! Jag älskade också Boktjuven, men den här är ju helt annorlunda, men minst lika bra.

  SvaraRadera