måndag 21 mars 2011

Tonårstörst

Tänk rodnande kinder, knivskurna armar, komplicerad kärlek, hångel, poesi, svårigheten att finna vem du är, explosioner av känslor blandat med avtrubbad menlöshet.

Tänk tonår och tänk törst som river och sliter i bröstet, hårt och samtidigt mjukt. Tänk Himlen börjar här av Jandy Nelson, Snart är jag borta av Hanna Jedvik och Farsta fritt fall av Ulrika Lidbo.


Vilka toppenböcker om tonår och om alla känslor som svallar och spritter och river och blåser runt. Jag kände det som om det var igår när jag läste de här tre helt underbara böckerna. De är helt perfekta både för dig som är mitt i det och dig som vill eller kanske inte vill men ändå inte kan hålla dig borta från böcker om tonåren.


I Himlen börjar här ändras livet drastiskt för Lennie när hennes utåtriktade syster Bailey dör. Den sorg hon bär med sig resulterar i massor av lappar och små anteckningar som hamnar lite överallt, hemma, på en gata, på skolan, i en bok och på en sko. Lennie har nog med alla känslor kring systern och sig själv och deras mamma som gav sig iväg när de var små men ändå klänger kärleken in och börjar även den ställa till det för Lennie.
Snart är jag borta river bort den där muren av perfekthet och yta. Maja som är till synes självsäker och driven och som får komma in på konserter för att hon skriver i tidningen om spännande grupper och så Lina som har världens bästa mamma som man kan prata med om allt och som har en spännande killkompis som hon kan sova över hos när hon vill. De två. Inte så lyckliga som det verkar. De brottas båda med nattsvarta känslor och händelser men även inför varandra måste de ljuga, för att låtsas att de är som de "ska vara", glada och lyckliga. Det händer en hel del och det pendlar mellan många ämnen som berör, både sorgliga och härliga!
Farsta fritt fall handlar om Henrika som precis flyttat från Lund till Farsta. Hennes pappa som är polis fick en hjärtattack och nu får han inte arbeta operativt längre, istället blev han erbjuden ett lite lugnare polisjobb i Farsta och nu är det där Henrika ska börja Naturvetenskapliga programmet. Hon känner direkt att hennes Lunda- stil inte alls passar in, det är mycket tuffare attityd i Farsta. Första dagen i skolan på Naturvetenskapliga programmet berättar läraren att de ska ha ett projektarbete med Hantverksprogrammet. Det är då Henrika hamnar ihop med Mira som kommer från en helt annan verklighet, i höghus, medlem i bråkiga gänget, som får torka spya och sköta hemmet när hennes mamma har en period. Mira som undrar vem den jobbiga pluggtönten som tydligen ska spela piano för hennes mamma är. Tar upp tankar och problem på ett sätt som känns enkelt och rakt. Det går i en dov ton rakt igenom hela boken.

2 kommentarer:

  1. Så underbart skrivna lästips. Nu vill jag genast ta itu med "Himlen börjar här" som legat framför mig på skrivbordet ett tag. Carina

    SvaraRadera
  2. Ja, läs den! Det där med lapparna som hamnar lite överallt som ett hemligt spår efter Lennie är så häftigt!! Kanske något vi ska börja med!? /Pernilla

    SvaraRadera