lördag 29 oktober 2011

Sommar i gråmulen oktober

Jag har precis avslutat en härligt sommarläsning, mitt i ruggigt höstmörker. Sarah Dessens Mitt perfekta liv lyste upp med sin lågmälda berättelse om sorg, kärlek och livsglädje.

Macy förlorade sin far och har sedan dess försökt hantera sorgen genom att kontrollera sitt liv in i minsta detalj. Hennes mor fungerar på samma sätt, så den perfekta ytan Macy har skapat passar henne alldeles utmärkt. Macy jobbar hårt med sina studier och har den perfekte pojkvännen. Jason är hyperintelligent och får henne att sträva mot högre mål, för att passa in i hans bekantskapskrets. När han åker på Hjärnläger över sommaren tar Macy över hans extrajobb på biblioteket. Dessvärre vantrivs hon från första stund - tjejerna som jobbar där behandlar henne nedlåtande och får henne att framstå som en okunnig praktikant inför besökarna. De markerar med all önskvärd tydlighet att Macy inte passar in i deras krets av utvalda.

Slumpen (eller ödet?) gör att Macy en dag söker jobb hos cateringfirman Wish. Hon har precis fått ett mail från Jason, som tycker att de ska ta en paus i förhållandet över sommaren och prata om det när han kommer tillbaka. Macy kör planlöst runt, förvirrad och ledsen, och hamnar hos Wish. Där råder kaos. Där finns den stressade Delia, den tystlåtna och långsamma Monica, den livliga Kristy, mysige domedagsprofeten Bert och den vansinnigt läckre Wes.

Wish blir Macys andningshål; där är hon inte den där tjejen som såg sin far dö, där får hon vara som alla andra och där kan hon låta den perfekta fasaden krackelera. Men förändringar kan vara skrämmande, kanske mer för omgivningen än för Macy. Hennes mor reagerar med att genom stränga regler få Macy att inrätta sig i ledet igen. Allt ska vara som förut, perfekt. Men Macy har sett hur livet kan vara och kämpar för att berätta det för sin mor som inte vill lyssna.

Åh, vad jag gillar det här. Det är så mysigt och uppmuntrande och det är så lätt att leva sig in i Macys sorg och frustration och de förvirrade känslorna kring Jason och Wes. Under läsningen drabbas jag av en bitterljuv känsla, en saknad efter svunna sommardagar. Perfekt feelgood om att välja livet och att leva det, om att leva i nuet. Nu måste jag ju bara läsa resten av Dessens böcker.

2 kommentarer: