torsdag 1 december 2011

Härligt om att hitta sig själv

Jag tror banne mig jag har en till favoritförfattare. Jag tyckte så mycket om Jellicoe Road att jag tog in ytterligare en bok av Melina Marchetta; Looking for Alibrandi. Jag är lika förtjust i den.

Josephine Alibrandi är tredje generationens italienska invandrare i Australien. Hon lever ensam med modern, med mormor som en ständigt vakande och gnatande hök. Fadern har hon aldrig sett eller hört ifrån och lika bra är det. Ingen hon saknar.

Så en dag har mormor Katia besök av en man, som ser misstänkt bekant ut. Snart har både Josie och mormor listat ut att det är den förlorade fadern. Han är dock inte alls redo att bli pappa, än mindre tonårsfar på direkten. Josie vill inte heller ha något med honom att göra, men hamnar snart i en knipa och kontaktar honom för att få hjälp. Bit för bit trevar de sig fram och lär känna varandra, om än något motvilligt.

Där finns dessutom de två killar som Josie slits mellan - den väluppfostrade, intelligente och känslige John och så den mer ruffige, men charmige Jacob. Puppy love är inte så lätt alla gånger och kompliceras än mer av att Josie har svårt att hitta sin plats i livet. Hon är för mycket italienska för att passera som aussie, men har kommit för långt bort från traditionerna för att riktigt passa in som italienska. Åtminstone i mormors ögon. För tänk vad det skulle skvallras om familjen om Josie gjorde något som inte passade sig!

Så härligt skrivet om att växa upp och att hitta sig själv. Marchetta beskriver relationerna på ett underbart sätt som får mig att känna igen mig, att må bra och att fälla ett par tårar. Inga störtfloder, men några. Mmm... Härlig bok.

Jag upptäckte också att boken blev film år 2000. Gissa om jag ska se den?!

4 kommentarer:

 1. Hmmm... Jag chansar på... Ja. Jag tror banne mig att du ska se filmen! :-)

  SvaraRadera
 2. Jag tror banne mig att du har rätt. ;)

  SvaraRadera
 3. Åh, den står på min måste-läsa-lista. Hennes "Saving Francesca", som jag läste härom veckan, var också helt fantastisk.

  SvaraRadera
 4. Jag är så sugen på att läsa den! Har ett behov av att plöja allt hon har skrivit. Bara för att.

  SvaraRadera