måndag 19 december 2011

Spring bort och spring rakt in i en saga

Vill du läsa något magiskt och ovanligt, läs Pojken som sprang bort av John Boyne, författaren till den mycket kända Pojken i randig pyjamas. Utgiven av B. Wahlströms Forma Books 2011.

Pojken Noah har problem hemma och för att slippa dem så rymmer han hemifrån. Redan i början av hans rymningsresa börjar de lite ovanliga händelserna när Noah blir sugen på äpplen och i det närmaste måste överfalla ett träd för att fånga några stycken. Det är som att trädet gör motstånd och Noah tycker att det är högst besynnerligt. Denna konstiga händelse följs av fler lustigheter som att när han känner sig lite trött och ger efter för en gäspning sträcker ut sina armar och då råkar slå en mycket kort man rakt i ögat. Mannen blir ilsk, inte bara för att han blir knockad utan också för att han blir kallad kort. Inte nog med detta, den korte mannen har tappat sin svarta peruk som han ilsket sätter tillbaka på huvudet med misstaget att den hamnar bakochfram och nu ser det ut som att han är på väg åt ett annat håll än dit han går (här skrattade jag en bra stund för mig själv....).

När pojken varit med om en hel rad konstigheter träffar han på en hjälpsam tax och en hungrig åsna som får honom att förstå att han står vid ett alldeles speciellt träd som står framför ett alldeles speciellt hus. Huset är ett mycket snett och vint trähus som ser förfallet ut men snart får Noah veta att det är en leksaksaffär. En leksaksaffär som inte har en enda leksak i plast, allt är i trä, marionettdockor, hus, bilar, hela arméer och allt målat i nyanser du inte visste fanns. Det är där, i affären, som Noah träffar Gubben. Gubben som gör alla träleksaker och marionettdockor och som blir nyfiken på varför Noah rymt hemifrån och lämnat sina föräldrar oroade och ledsna.

Gubben berättar om sitt liv och vi får reda på mer om varför Noah rymt hemifrån och när hela boken är läst så blev i varje fall jag väldigt väldigt överraskad.

Läs du också så får vi se om du kommer på det före mig!! Om inte annat så får du en högst ovanlig läsupplevelse.

3 kommentarer:

 1. Lite Alice i underlandet-feeling?
  //Mari

  SvaraRadera
 2. Den här verkar ju helt fantastisk! :) Lässugen NU!

  SvaraRadera
 3. Ja, lite Alice i underlandet. Den är liksom sådär knasig och konstig att man först inte riktigt förstår hur boken fungerar. Det var i slutet som jag förstod att den var riktigt bra!/ Pernilla

  SvaraRadera