måndag 30 april 2012

Spänning och överraskningar

Elsie Petrén, som tidigare har skrivit böckerna om Zäta, har denna gången satsat på den lite äldre målgruppen 12-15 år. Men jag tycker att Gåtan Felicia Hill passar bra till mellanstadierelever också, trots att huvudpersonerna går i åttan. Boken handlar om Adrian. Han är klassens pajas, som låter, syns och märks. Det har nästan blivit ett tvångsmässigt beteende från Adrians sida, och han börjar själv tycka att han är jobbig. De enda som tycker att han är rolig är hans minst lika barnsliga kompisar. En dag börjar den grönögda, rödhåriga Felicia Hill i Adrians klass. Det är något med henne som gör Adrian ännu mer medveteten om han och hans kompisars barnsliga beteende, vilket gör att han fjärmar sig allt mer från dem.

Adrians mamma jobbar sedan ett år i Bryssel, och medan hon har varit borta har pappan utvecklat en städmani och bakterieskräck som inte är av denna värld. Till exempel måste Adrian lägga sina kläder och skor i svarta sopsäckar när han kommer hem, så att de inte får in några bakterier i huset. Kanske är det saknaden av hustrun som har framkallat detta beteende. För när de får besked om att hon ska komma hem ett halvår tidigare än beräknat, så verkar det släppa lite.

Vem är då Felicia Hill? Efter två dagar i skolan frågar Felicia Adrian om han vill komma hem till henne och lära henne att spela gitarr. Det vill han såklart. Helt plötsligt får han visa en ny sida av sig själv, en mognare sådan. Men dagen efter är inte Felicia i skolan, och inte dagen efter det heller. Adrian blir bekymrad och börjar undersöka det närmare. Det visar sig att Felicia och hennes mamma lever under skyddad identitet på flykt från ett motorcykelgäng som mamman ska vittna emot. Det blir förvecklingar, spänning och överraskningar. Jag gillar att intrigen inte är så förutsägbar och jag gillar Adrians självinsikt om hur hans beteende påverkar hans omgivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar