onsdag 29 augusti 2012

Åsikter omvärderas

Jag har läst Sanningar i solen av Anna Hellerstedt. Den handlar om en femtonårig tjej som har det lite struligt. Hon har precis slutat nian med ofullständiga betyg. Hon har en osympatisk, rasistisk fotbollshuligan till pojkvän. Hon har varit på väg att ta livet av sig. Hon grälar konstant med sin mamma och får därför flytta till sin pappa i stället. Han har gift sig med en kvinna från Ghana med förhoppningar att kunna göra fina affärer ihop med sin svärfar som han tror äger en guldgruva.
På sommarlovet måste hon åka med sin pappa och hans fru till Ghana. De ska göra affärer. Hon tänker att hon ska stanna på hotellrummet hela tiden. Allt känns främmande och obehagligt. Men efter några veckor i Ghana förändras hennes synsätt och hon får lite andra värderingar i livet.
Den här boken kan nog passa bra som diskussionsunderlag i en skolklass. Det finns nämligen mycket att prata om; främlingsfientilighet, homosexualitet, föräldrar som sviker m.m.  Boken innehåller dock inga värderingar om vad som är rätt eller fel. Men känslan som stannar kvar hos mig är irritation på den osympatiske pojkvännen, mamman och pappan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar