tisdag 28 augusti 2012

Rädslor att övervinna

Bara jag vågar 
Tilda, i Bara jag vågar, brottas med många saker som hon än rädd för men som man kanske inte vill erkänna att man är rädd för. Som när fröken i svenska kommit på en helt fantastisk uppgift där klassen ska skriva ner vad de är mest rädda för, då vill inte Tilda skriva sina riktiga rädslor för då tycker säkert någon att hon är löjlig. Istället lämnar hon in en lista på sådant som hon tror att alla är rädda för, krig, miljöförstöring och cancer. Egentligen har hon några andra saker som hon är riktigt rädd för men som hon vill hinna göra innan sommarlovet fastän hon inte vågar:

1. Gå till spökladan. Det stället är nog det läskigaste i hela byn. Utanför står två gamla badkar med rostfläckar i, och det sägs att gubben som hade ladan mördade sin häst och sin fru i badkaret en gång i tiden.
2. Säga ifrån när hemska Marcus i klassen är taskig mot mig.
3. Göra Anden i glaset, fastän jag vet att det finns folk som blivit galna eller dött när de gjort det. Men det är så mycket jag måste veta. Som att Rocky kommer att bli frisk igen. Eller om jag nånsin kommer att få en kille.
4. Fråga Thea varför hon alltid vill vara med Elin, Clara och Marcus nu för tiden.

Det är inte helt enkelt att lyckas med de där punkterna, inte när man själv har råkat säga att man önskar att Rocky (hunden som mest ligger och fiser) ska dö för att man ville haft en till kaninunge till istället men så verkar den önskan slagit in och det var ju inte meningen. Eller när Thea som faktiskt egentligen är Tildas bästis hela tiden blir "stulen" av poppistjejerna i klassen. Eller när Marcus alltid lyckas slå till henne eller säga dumma saker för att förlöjliga henne och det faktiskt får alla att skratta, till och med Thea skrattar.
Eller när man får publik av hela coola gänget när man ska gå in i läskiga ladan och ingen mer än Tilda verkar höra det där läskiga skriket som får henne att springa och därför gör bort sig totalt.
Då är det tur att Stella finns, hon vill vara Tildas kompis när Thea sviker och hon vill göra Anden i glaset med henne fastän hon också är kompis med Alice som inte verkar vilja ha med Tilda alls.

Härlig igenkänningsfaktor för mellanåldern och perfekt om du gillar djur!
 Fortsättning på Utan djur så dör jag, författare Siri Spont och med fantastiskt kul illustrationer i seriestil av Jonna Björnstjerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar