torsdag 23 augusti 2012

Tillbaka till Medeltiden

Det är medeltidsvecka i Visby, och tioåriga Märta klär som vanligt ut sig och går ner till stan för att känna av atmosfären. Hon och Theo brukar alltid gå tillsammans, men de har glidit ifrån varandra och han verkar mest vilja vara med sina killkompisar.

När Märta går ner till havet känns det plötsligt som att hon faller och när hon tittar upp står där en pojke som heter Nils. Han är klädd som en fattig pojk från medeltiden. Han säger att hon ska följa med och hjälpa honom att gömma en skatt. Plötsligt befinner hon sig i ett riktigt äventyr precis i dagarna då danskarna anföll Gotland år 1361.

Medeltidsbeskrivingarna är i Christina Wahldéns Sorkspolingen är målande, och man får verkligen en känsla av hur det var på den tiden. Även krigsscenerna är ganska utförliga, så man ska nog inte vara alltför känslig som läsare. Det var en spännande och lärorik berättelse där man även får lite lära sig lite ord från medeltiden. Töis, sorkspoling, pinnsvein och rabbis för att nämna några. Det ska bli spännande att se hur denna tas emot av elever, då det inte varit något jättedrag efter historiska böcker på ett tag.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera