onsdag 1 augusti 2012


                                                         Tillsammans : tredje boken
Många kan fortfarande njuta av sommarlovets äventyr och den här serien passar perfekt ihop med ett isklirrande glas citronlemonad ute i solgasset (alternativt ihop med tända ljus och en skön fåtölj de stunder det regnar ute..).

Den här triologin: Tillsammans av Denise Rudberg slukar du lätt på några få sommartimmar och får ändå en skön blandning av alla de våndor och härligheter som Stockholmstonåringarna Theresa, Jakob och Alexander upplever under en längre tidsperiod.

I första boken börjar sommarlovet med att Alexander och Theresa båda är anmälda till en sommarkurs i matlagning som den kända tvkocken Coco ska hålla i. Alexander älskar att laga mat men låtsas inför andra att han bara är dittvingad av sin mamma. Theresa ser fram emot matlagningskursen, hon vet att Alexander ska gå den och vill gärna lära känna honom, hon såg hur han tog en anmälningslapp i affären och tog en hon också. Dagen då kursen ska börja får Theresa först gå upp på båten där hon bor med sin pappa och väcka honom där han ligger och försover sig till jobb i hängmattan uppe på däck. Båten ligger vid Djurgårdskajen i Stockholm och visst fungerar det att bo på båt men Theresa tycker ibland att hon känner sig lite knäpp och ovanlig som gör det. Coco som ska hålla i kursen har en son, Jakob och han måste vara med på kursen enbart just för att hans mamma ska hålla i den, han hade hellre ägnat början av sommaren med något annat men han hinner i varje fall ta sin dagliga löptur och försöka slå sitt förra rekord innan dagens kurs ska börja. Innan kursen börjar den dagen hinner man förstå lite av vad som händer hemma hos Alexander i den stora, fina villan han bor i med sin mamma, pappan som arbetar på utrikesdepartementet och lillasystern Andrea. Det som händer gör att Alexander väljer att ta med systern till matlagningskursen trots att hon egentligen inte är anmäld och bara åtta år gammal.

När ungdomarna är samlade hemma hos Coco och Jakob med tvteam som ska filma visar det sig att det också är några kaxiga tjejer från skolan som ska vara med, några som genast ger sig på Andrea för att hon är för liten och när Theresa tar henne i försvar genast visar vad de tycker om henne också. Jakob har fått uppdraget att dela in dem i grupper 3 och 3 och när han ser att det typ bara är tjejer väljer han snabbt att ha Alexander i sin grupp och trots att Theresa sagt något taskigt till honom en gång i skolan så blir det ändå så att det är henne han tar med i sin grupp. Det visar sig vara det bästa val han kunde gjort, det blir början på en lång vänskap dem tre emellan och trots skillnaden i deras bakgrund och att de aldrig tidigare känt varandra kommer mycket att foga dem samman men också skapa lite konkurrens mellan killarna.

Det blir en sommar då mycket förändras för dem, Jakob som aldrig sovit hemifrån vågar bryta sig loss lite och konstigt nog låter hans föräldrar honom göra mer med kompisarna än han trott de skulle gå med på tidigare. Theresa och hennes pappa som bor själva på båten saknar hennes mamma som gått bort i cancer och pappan kämpar på med sitt jobb på Gröna Lund som han egentligen kanske är lite trött på. Alexander har sina problem hemma och de eskalerar så att den väl gömda familjehemligheten riskerar att avslöjas. Det är tur att de har varandra både för vänskapens skull men också för att kunna hjälpa Alexander och så för att upptäcka lite kärlekskänslor. Sommaren blir inte riktigt som de tänkt sig efter att en händelse avbryter matlagningskursen och när Alexander behöver komma hemifrån tar Theresas pappa med sig ungdomarna till en ö i Stockholms skärgård där de tror att de kan vara säkra men det verkar inte stoppa den som är efter Alexander....

I del 2 och 3 fortsätter man följa de tre vännerna och alla de tusen ting som händer dem och både för dem närmare och ibland långt ifrån varandra! Mycket bra sommarserie som tar upp flertalet tonårstankar, moraliska dilemman och känslor av både underbar och värre art!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar