torsdag 7 mars 2019

Flickan som ville rädda böckerna


Vad händer med böckerna på biblioteket som ingen lånar? Den frågan ställer sig den unga bokslukerskan Anna i denna bok av Klaus Hagerup och Lisa Aisato. Anna är en van besökare till biblioteket och börjar prata med bibliotekarien fru Monsen. Det visar sig att fru Monsen är lika bekymrad som Anna över vad som händer med de ratade böckerna.
För att rädda böckerna från att bli bortsorterade från biblioteket beslutar sig Anna för att låna så många böcker hon kan. Hon lånar och lånar, och läser och läser. Hon läser så mycket hon blir helt vimmelkantig. Dagen efter går hon tillbaka till biblioteket. Hon är trött och har inget lässug på grund av allt läsande.
Men då får hon syn på en märklig och spännande bok med titeln "Den förhäxade skogen". Anna blir just som förhäxad av boken och kan inte sluta läsa. Men när hon har nått slutet så finns där inget slut.
Vad ska hon nu göra? Hon måste ju få reda på hur boken slutar. Det blir inte lättare av att författaren har skrivit under så kallad pseudonym, det vill säga under annat namn.
Detta är en bok för barn i lågstadieåldern men jag vill påstå att alla bör läsa denna bok. För den inbitna bokälskaren är den given men är också självklar på grund av sin strävan att få fler att känna kärlek för alla älskade böcker som står i hyllorna på biblioteken, såväl ivrigt utlånade som sorgligt bortglömda. 

1 kommentar: