torsdag 28 mars 2019

Poetiskt om ett barns oro över sin pappa


Debutanten Oskar Kroon gör sin entré på barnboksscenen och vilken entré sedan! "Mitt fönster mot rymden" är skriven på ett insiktsfullt och nästan poetiskt sätt. Den handlar om Gurkan som bor med sina båda föräldrar i en lägenhet. Mamma studerar till rymdforskare och pappa säljer vitvaror. De båda träffades i pappa Lasses elektronikaffär när mamma skulle köpa en brödrost. Romantiken har alltså flödat.
Men så en dag händer något. Det börjar med hostan. Pappa får ordentliga hostattacker på morgonen när han står och brygger kaffe. Efter ett tag hostar han hela dagen. Samlivet mellan föräldrarna blir också sämre eftersom pappa vill ha ordning och reda medan mamman fokuserar all sin kraft på sin avhandling.
Vad är det då det poetiska i boken? Som läsare får man följa familjens liv samt naturens och årstidens svängningar. Språket är rikt och drömskt och man får lära sig mycket under läsningen.
Hostan blir allt värre och pappan måste till slut åka in på sjukhus. Detta trots att han lovat Gurkan att de just denna dag skulle gå och köpa och äta vårens första glass. Gurkan får besöka sin pappa på sjukhuset. Pappan ser nästan ut som vanligt, han är bara lite mindre. Och gråare. Frågorna från Gurkan är många. "Vad heter doktorerna? Kan du gå själv? Vilken spak drar man i för att fälla upp sängen?" Och den kanske allra viktigaste frågan: "När kommer du hem?"
En mycket intressant och bra bok som skiljer sig från mängden. Illustrerad av Josefin Sundqvist som belönats med Slangbellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar