torsdag 14 mars 2019

Inte så enkelt att bara draSedan debuten "Sms från Soppero" har journalisten och författaren Ann-Helén Laestadius enträget skrivit om samernas livsvillkor. 2016 prisades hon för sitt flit och uppmärksammades med Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok för "Tio över ett".
Nu har hon skrivit ännu en bok i samma ämne. Det handlar om lättlästa "Bara dra" som handlar om den unga samen Johannes. Sedan barnsben har han hjälpt familjen med renskötseln och 19 år fyllda står han i begrepp att ta över ansvaret för verksamheten.
Att vara same och renskötare är dock synonymt med ett hårt och tufft liv. Nyligen har en av hans närmaste vänner tagit livet av sig och Johannes har börjat fundera på en annan tillvaro.
Han träffar Minna som han blir kär i och får erbjudande om att ta jobb i gruvan i Kiruna. Precis när han beslutat sig för att tacka ja blir hans pappa påkörd av Johannes alkoholiserade vän och blir svårt skadad. Det är snart dags för kalvmärkningen och familjen räknar nu med Johannes mer än någonsin.
Hur ska han göra? Ta sitt ansvar för familjen och renskötseln eller följa sitt hjärta?
En mycket bra bok om frihetslängtan men också om ansvarskänsla för sin familj och dess traditioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar