onsdag 6 november 2019

En serie väl värd att läsa

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=152216&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=hilda+och+f%C3%A5gelparaden&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
När jag var liten älskade jag serier. Nu kan jag sedan länge kalla mig för vuxen. Tyvärr har serierna fallit bort genom åren. Jag tog mig för lite sedan en titt i ungdomshyllan där serier finns. Fann då denna, Hilda och fågelparaden, som ingår i en serie om flickan Hilda.
Hilda bor tillsammans med sin mamma i ett idylliskt landskap. Hon har som vana att varje dag gå ut och kolla in de vackra omgivningarna. Här finns snöklädda berg och trolska sjöar. Frihetskänslan är total.
Ett år senare har Hilda och mamma flyttat till staden Trollberg. Här är förutsättningarna helt annorlunda. Här finns staden med sina lockelser och faror. En sak har inte ändrats, Hilda vill fortfarande gå ut. Problemet är att mamma inte är så pigg på det. Hon förbjuder till och med Hilda att gå ut ensam.
En dag kommer så Hildas klasskompisar på besök. Trycket blir för stort på mamman, som tillåter Hilda att gå med sina kompisar. Regeln är att hon ska hålla sig till dem.
När gänget kommer ut visar sig kompisarna vara riktigt elaka. De trakasserar invånare genom att tjuvknacka på deras dörrar. Det värsta är att de kastar stenar på fåglar. En fågel träffas hårt av en sten.
Alla tror att fågeln är död men Hilda går fram och kollar. De så kallade "kompisarna" beslutar sig för att dra därifrån. Efter ett tag kvicknar fågeln till. Som i många serier och fabler kan djur prata och så även denna fågel. Fågeln har tappat minnet och vet inte vem den är. Den har också glömt hur man flyger.
Hilda och fågeln bestämmer sig för att hålla ihop och hjälpa varandra. Tillsammans strövar de igenom stan i hopp om att Hilda ska hitta hem och fågeln återfå sitt minne. De stöter på många faror. Och snart börjar det bli mörkt....
En mycket bra tecknad serie som förtjänar sina unga, men även äldre läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar