fredag 22 november 2019

Sorgen, desperationen och kärleken till ett försvunnet syskon



My brother disappeared. It´s been ten months. And I´m shattering into pieces. 
The million pieces of Neena Gill finns än så länge inte översatt till svenska men det ska inte ses som ett hinder. Språket flyter bra och är framförallt lättförståeligt.

Neena Gill är en brittisk-pakistansk tonåring som alltid varit ”the good girl”, bra betyg och skötsam. Plötsligt försvinner hennes bror, Akash, och när boken börjar har han varit borta i tio månader. Neena är helt förkrossad då syskonen alltid varit väldigt tighta och han var hennes stöttepelare i livet. Kvällen han försvann skulle han på en fest till hans flickvän, Fiona, och tjatade på Neena att hon skulle följa med. Hon valde att inte följa med och har levt med skuldkänslor ända sen dess, tänk om hon kunde förhindrat att han försvann!? Efter Akashs försvinnande börjar världen runt om Neena falla sönder. Hennes mamma vägrar lämna hemmet och hennes pappa blir mer kontrollerande. Samtidigt börjar Neena umgås med Akash flickvän och hänga på hennes fester, i ett desperat försök att hitta ledtrådar till Akashs försvinnande. Hon och hennes vän Josh börjar också inse att de har känslor för varandra och börjar träffas i smyg, då hon är säker på att hennes föräldrar inte kommer godkänna honom. I desperationen av att hitta Akash börjar Neena bryta ihop mer och mer och hennes mentala hälsa är på väg att skena åt helt fel håll.

I The million pieces of Neena Gill får läsaren följa Neena i hennes huvud och genom hennes tankar. Även om boken har sina lösa trådar på sina håll så vägs det ändå upp av en stark och gripande berättelse om sorg, desperation och kärlek. Mental ohälsa är också en röd tråd i berättelsen och den yttrar sig på olika sätt framförallt genom Neena och hennes mamma. Som läsare kände jag väldigt mycket för Neena och hennes saknad efter brodern som gör att hon aldrig kan sluta leta. Hon måste få ett avslut. Alla som har syskon som står en nära kan nog sätta sig in i rädslan av att ha en bror eller syster som plötsligt är borta och att det är en del av sig själv som försvinner. Så passa på att slipa på engelskan och läs den här känslosamma boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar