fredag 1 november 2019

Läs och låt dig skrämmas

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=165366&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=mardr%C3%B6mss%C3%A4llskapet&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583

Gillar du att bli rädd? Då har du kommit helt rätt.
Lena Ollmark har skrivit nya skräckhistorier för barn i lågstadieåldern. Faktum är att de är rätt så läskiga. Vi får träffa Mardrömssällskapet, en suspekt samling av människor som träffas för att berätta rysliga historier för varandra. Det är rysligt värre, bara platsen de träffas på, ett gammalt sjukhus mitt i natten.
"Det kommer hända obehagliga saker ikväll", säger den äldste i Mardrömssällskapet och skräckkvällen kan börja.
Den första berättelsen handlar om Vilda, en vild tjej som helst kör mountainbike eller bygger kojor i skogen. En dag ser hon att hennes kompisar lekar med bebisdockor. Bebisdockor vet hon inte riktigt vad det är men hon vill ju vara med och leka. Hon tjatar på sina föräldrar att köpa en.
Det här med att leka med dockor är inte Vildas grej. Det händer ju inget! Efter en gång har hon tröttnat och ger sig istället ut på en fartfylld cykeltur i skogen.
Den sockersöta dockan har hon kvar, men hon inser snart att allt inte är som det ska med dockan. Hennes lillebror får oförklarligt ett slag i ansikten när dockan sitter bredvid. Det hörs gråt när Vilda lägger in dockan i garderoben.
Problemet är att Vilda inte kan göra sig av med dockan. När hon kastar ut dockan genom fönstret så skadar hon sig själv. Familjen hittar efter en natt istället Vilda utanför fönstret. När mamma försöker bränna upp dockan så vaknar Vilda upp på ett sjukhus. Huset är förstört men dockan är kvar och sitter på en stol bredvid, dock inte sockersöt längre utan sitter där med ett elakt grin i dockansiktet.

Det är sammanlagt fem berättelser som berättas. En av dem handlar om Liam som råkar få ett kryp i maten när han äter middag. Han äter upp insekten och snart tror han att krypen bor inne i honom. Vi får också läsa om Elias och hans mörkrädda syster. Systern tror sig ha sett Nattmannen i en garderob, en gestalt som visar sig om man tänder och släcker lampan och säger hans namn tre gånger framför en spegel. En dag märker Elias att hans syster är ännu räddare än vanligt, vettskrämd till och med. Kan det vara så att Nattmannen har tagit henne i besittning?
Läs och låt dig skrämmas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar