torsdag 16 april 2020

Hur får man egentligen syn på djuren?

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=168740&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=hur+ser+man+djur&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
Björn Bergenholtz är en flitig skribent om djur och natur. Nu har han skrivit en ny upptäckarbok för nyfikna.
Att det finns älgar i skogen, fiskar i sjön och fåglar i luften, ja, det vet ju de allra flesta. Men hur får man syn på dem egentligen? Ja, det är en svårare att knäcka.
Björns bok ger läsaren en massa viktiga tips och råd hur man kan få syn på djuren.
Ett tidigt exempel i boken handlar om hur man kan få till en nattfjärilsnatt på sommaren. Jo, man hänger upp ett vitt lakan utomhus när mörkret lagt sig. Sedan hänger man upp en lampa bredvid. Sedan är det bara att tända lampan och vänta!
Vill du istället titta närmare på småkryp kan du göra en småkrypsfälla. Du gräver helt enkelt ner en vanlig glasburk i marken. Burkens överkant ska vara i jämn nivå med marken. Sedan är det bara även här att vänta. Vill du göra det ännu mer spännande kan du lägga exempelvis en äppelskrutt eller ostskiva i burken. Då blir det ännu mer liv och rörelse! Glöm bara inte att titta till burken med jämna mellanrum för att se till om det finns några djur där och att de isåfall har mat. Detta för att det inte ska ske att insekterna dör av svält.

Hur är det då med att få syn på älgar och andra däggdjur? Vanligtvis är detta vaksamma djur som är väldigt skygga. Älgarna håller mest till i skogen men ger du dig ute på myrarna är chansen större att du kan få se dem. Rådjur är vanligtvis mindre försiktiga och det är inte ovanligt att du kan få se dessa vackra djur i närheten av bebyggelse. Eller varför inte i en vanlig trädgård.
"Inne i de riktigt stora, djupa skogarna finns det mängder av djur man nästan aldrig ser. Som björnar, vargar och lodjur", skriver Bergenholtz.
Det är alltså ingen större risk/chans att man får korn på några rovdjur, men möjligheten finns ju alltid.

Boken är spännande och bra för vem som helst, men självklart mest för djurfantaster. Ett kul tillägg är att Björn i slutet tipsar om hur man enkelt kan bygga sin egen fågelholk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar