måndag 20 april 2020

Mobiltokiga Esther får klara sig utan sin telefon

16-åriga Esther gillar mode. Som vana efter att ha köpt ett plagg brukar hon ta en bild och lägga ut på sociala medier. Hon får en massa kommentarer. Esther kan inte föreställa sig ett liv utan telefonen. "Jag känner mig helt skakig när jag tänker på det", resonerar hon.
En dag när hon kommer till skolan har klassen en före detta elev på besök. Nu är denna tidigare elev på skolan känd och miljardär. Förmögenheten har hon skapat sig inom mobilteknologin.
Den rika damen kommer med ett förslag: "Var utan mobiltelefon i sex veckor och ni får 10 000 kronor. Dessutom får ni vara med i en arbetsgrupp som utvecklar nya produkter".
Ett generöst erbjudande, javisst, men för Esther är det inte självklart. "Vara utan en mobil i sex veckor?". Till slut lämnar Esther ifrån sig sin telefon och går med i det sociala experimentet.
Det gör däremot inte flera av hennes kompisar som har kvar sina smartphones och kan fortsätta leva sina liv i den virtuella världen. Gissa om Esther är avis?!

Snart börjar hon dock upptäcka de mindre bra sakerna med sociala medier. Hon förstår att hon tidigare haft svårt att koncentrera sig och att hon haft dålig social kompetens. Nu när hon är mobilfri träffar hon plötsligt nya vänner, personer hon helt enkelt inte reflekterat över tidigare.
Esther börjar så smått att trivas, iallafall litegrann, över den nya tillvaron. Men då dyker det upp nya problem. Hon ser sin kompis, som också har anmält sig till experimentet, använda sin mobiltelefon i smyg. Ska hon skvallra? I sådana fall innebär det att kompisen inte får de där 10 000 kronorna. Men man ska väl inte fuska eller? Dessutom upptäcker Esther och en av hennes nya kompisar att den före detta eleven, miljardären, kanske inte är den hon utger sig för att vara. Är det verkligen så eller försöker någon att lura Esther?

Många frågor som ni märker. Koppla ner av Keren David är en bok som väcker just en hel del frågor och kan vara intressant för elever att diskutera i klassrummet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar