onsdag 12 maj 2010

En afrikansk Rödluvan och Vargen


Makwelane och Krokodilen gick verkligen hem hos min Sagostundsgrupp med sina annorlunda bilder och spännande berättelse. Maria Hendriks har skrivit en afrikansk version av Rödluvan och Vargen och Piet Grobler har skapat fantastiska "fulsnygga" bilder med hjälp av olika tekniker som akryl, olja och kolkrita i collage som förstärker bilden av det afrikanska landskapet och skapar en känsla av att du nästan är där på plats i afrika.

Makwelane är likt Rödluvan sugen på att få gå själv till mormor som här heter Gogo men hon är lite för liten. Hon övertalar sin pappa om att hon minsann är lika lång som hans spjut och därför tillräckligt stor att gå själv till Gogo. Efter en massa förmaning om att akta sig för den luriga krokodilen som smyger i vassen ger hon sig sjungande iväg. Makwelane är döpt efter ett instrument och det är också instrumentet som kommer att hjälpa henne när den elaka krokodilen försöker äta upp hennes mormor.

En mysig och samtidigt spännande bilderbok med magisk stämning!

Bilderboken fick Peter Pan- priset 2010 som ges ut av IBBY (International Board on Books for Young People) Sverige och Bok & Bibliotek i syfte att höja barn- och ungdomsböcker översatta från andra språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar