torsdag 27 maj 2010

Knepet att göra bra killar av dåliga killar

”Om man tar en dålig kille och tvingar honom att varenda dag stå under den heta solen och gräva ett hål, så kommer det att göra honom till en bra kille. Så resonerade i alla fall vissa människor. Stanley Yelnats fick chansen att välja. Domaren sa: ’Antingen åker du i fängelse, eller också åker du till Camp Green Lake’. Stanley kom från en fattig familj. Han hade aldrig varit på läger.”

Stanley Yelnats (ja, det är ett palindrom!) lider av resterna av en förbannelse som framkallades över en av hans förfäder. Han har alltså konstant otur. Nu har han råkat bli fälld för ett brott som han inte har begått, han råkade bara befinna sig på helt fel plats vid helt fel tillfälle, och nu ska han alltså tillbringa lite tid med att gräva hål på Camp Green Lake.
Där måste de lyda den mycket stränga och dominanta Chefen, varje misstag blir bestraffat. Men det verkar som att Chefen har andra syften med grävningarna än att bara göra bättre killar av de intagna...

Ett hål om dagen av Louis Sachar är knappast en nyutgiven bok. Snarare så har den nu några år på nacken. Men när jag läste den för ett tag sen så blev jag glatt överraskad, den är rolig, tänkvärd och spännande men ändå med ett rätt så enkelt språk. Dessutom så passar den väldigt bra som högläsningsbok, kanske främst på högstadiet. Tyvärr så är det lite knepig att få tag på nuförtiden eftersom den inte finns att köpa längre. Men titta in på ett bibliotek så finns den förhoppningsvis där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar