måndag 24 maj 2010

Lättläst i sommar?

Istället för dollartecken så kan man tro att vi på Book Lovers ser LL- tecken framför ögonen. Utgivningen av Lättlästaböcker med både intressant innehåll och snygga framsidor öser ur förlagen och som ni kanske märkt så tipsar vi ofta om dessa böcker här på bloggen. Det finns nu ett rikt utbud för de ungdomar som önskar lite luftigare text men med samma innehåll som andra ungdomsböcker och här är några till som jag läst:


LL- förlaget
I krigarens spår av Niklas Krog är en fristående fortsättning på Krigare utan minne. Jag har inte läst den första delen och tyckte att det fungerade bra att läsa den här direkt. Huvudpersonen Biko flyr från fiender som han inte minns varför han har. Hans minne är utraderat sedan en strid mot tarpunkungen och nu får han bara korta glimtar av minnen till sig under sin flykt. Han vet inte vem som är vän eller fiende men på sin väg hem mot Vidalskogen där hans fru Saesha och hans barn finns så hjälper några vänliga människor honom att plåstra om hans illa tilltygade kropp, att hitta vägen och att gömma sig för de han tror att han flyr ifrån. Det är dock inte lätt att veta vem det går att lita på och vem som vill honom illa!

Vilma och Happy- Livet som filmstjärna av Eva Callenbo är tredje boken om Vilma och hennes häst Happy. I den här är Vilma rejält trött på skolan och även på sysslorna i stallet. Hennes mamma har blivit friskare i sin cancer men det betyder också att hon orkar tjata mer på Vilma om allt möjligt! När Vilma dessutom blir osams med sin bästis Lotten som helt ändrat klädstil och börjat bry sig mer om killar än hästar så orkar Vilma knappt bry sig mer. Mitt i allt det trista så får Vilma syn på en annons om att de söker en häst till en filminspelning och med hopp om att något spännande ska hända så skickar hon in några bilder på Happy!

Varning: Framtid av K G Johansson består av två framtidsberättelser. För att ta till sig den här boken misstänker jag att det är till din fördel om du är van vid science fiction för begreppen är inte helt lätta att ta till sig och kräver också att du gillar framtidsvisioner och fantasi.


Argasso
Flinthjärta av Chris Powling gillade jag verkligen! Här tycker jag att berättelsen hinner bli riktigt spännande trots den lilla textmängden. Du kastas in i ett piratäventyr där pojken Edmund tillsammans med en gammal officer som kallas båtsman och resten av deras besättning blivit tillfångatagna av den blodtörstige piraten Kapten Flinthjärta. Han är känd för att döda besinningslöst och verkar, om han ens har ett hjärta, ha ett hjärta hårt som flinta. Kapten Flinthjärta har en plan och för att överlista honom menar båtsman att man själv måste tänka som en pirat!

Hegas
Sista LL- boken jag precis läst heter Snabba ryck! och är skriven av Gunnar Åberg. I den här bevittnar två kompisar, Henrik och Kalle en biljakt. Kalle är eld och lågor över att de fått se något som andra bara får se på film men när de kommer hem till Henrik och ser att samma svarta BMW som jagats av polisen står och tickar på gården förstår de att det är Henriks gangsterbrorsa Robban som är inblandad. Robban frågar vad de ska hitta på men lite nervösa över att säga för mycket till honom berättar de inte allt om att de ska till sina hemliga flottar vid Svartsjön. Väl vid Svartsjön finns nästa hot, gubben Gren som ilsket vaktar sin skog mot tjyvaktiga små pojkar som "lånar" virke till flottar. Väl i skogen bestämmer sig Kalle för att hälsa på Alice som jobbar i caféet vid sjön. Hon ska precis till att stänga men när han ber att få låna telefonen upptäcker de att den är död! Och precis när Alice berättat att det suttit några skummisar och druckit kaffe på fiket tidigare så ser de hur en svart BMW svänger upp mot caféet!

2 kommentarer:

 1. Hej! Roligt att se att ni nämner boken "Snabb Ryck!" som en av de med snygga omslag. Speciellt som det är jag som gjort omslaget. En trevlig överraskning när jag kom förbi er blogg idag av en händelse. Jag hade roligt när jag gjorde illustrationerna och omslaget.

  Tack!

  Hälsningar
  Stefan Lindblad
  Illustratören
  http://www.canvas.nu

  SvaraRadera
 2. Kul att du kommenterade!! Vi som jobbar med böcker samt eleverna som väljer böcker är otroligt glada över snygga framsidor då det verkligen lockar lite extra till att välja en bok!

  SvaraRadera