fredag 14 maj 2010

Två lättlästa böcker

Två nya lättlästa böcker från förlaget Argasso som är värda att uppmärksamma är Riggad av Sophie McKenzie och Hemligheter av Alison Prince.

I Hemligheter får vi träffa Kerry som bor på en liten ö utanför Skottlands kust. Det är en riktig sommarö och Kerrys familj hyr ut en liten stuga till sommargäster. Egentligen ska det vara Kerrys mamma som sköter stugan men hon har ofta huvudvärk och ligger kvar länge i sängen, så det är Kerry som står för större delen av skötseln. När Paul och hans mamma kommer som gäster till stugan börjar Kerry och Paul umgås. Kerry tillbringar allt mer tid utanför hemmet, något som hennes mamma blir mycket upprörd över. En dag händer dock något som gör att Kerry måste öppna ögonen för vad som egentligen händer. Hon måste börjar erkänna för både sig själv, för Paul, för sin pappa och inte minst för sin mamma att det finns saker som de måste ta itu med.

Boken tar upp ämnet med alkoholiserade föräldrar på ett inte helt uppenbart sätt. Sanningen smyger sig på läsaren och man förstår att det är en stor grej för Kerry att våga erkänna problemet. Det är så mycket lättare att bara blunda och låtsas som om allt beror på något annat.

Riggad handlar om fotbollsspelaren Blake. Han är den stora stjärnan i skolans fotbollslag. Laget står just nu inför två riktigt viktiga matcher. Samtidigt har Blake problem hemma. Hans mamma har stora problem med att få pengarna att gå i hop varje månad, eftersom pappan inte betalar något underhåll och denna månaden är risken stor att de blir vräkta.

En kväll när Blake och hans kompis Dan är på fotbollsarenan råkar Blake höra ett samtal som inte är menat för hans öron. Detta gör att han hamnar i en situation där han blir erbjuden pengar för att låta bli att göra mål i den kommande semifinalen. Blake tar motvilligt emot pengarna för att hjälpa sin mamma men gör ändå det avgörande målet i matchen. Det leder till att Blake hamnar i en utpressningssituation.
Riggad är en ganska spännande bok som det finns mycket att diskutera omkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar