måndag 16 december 2019

Junos vloggande leder till katastrof

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=164355&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=junos+vlogg&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
2012 tog Linda Skugge steget in i barnbokslitteraturen. Sedan dess har det blivit åtskilliga böcker. Jag har nu läst den senaste, "Junos vlogg - Kaos och katastrofer".
12-åriga Juno går i skolans stökigaste klass. Läraren är världens snällaste men kanske lite mesig, han tillåter allt, till och med att barnen får ha mobiltelefoner i klassrummet!
Juno passar inte riktigt in, för hon är väldigt tyst, som en hasselmus.
Hennes största, och kanske enda intresse mer än att softa hemma, är hennes Youtubekanal. Hon har en följare, och det är hennes bästa kompis Fairy. Juno tycker bara det är roligt att spela in klipp och vill egentligen inte ha fler följare.
En dag står Juno och larvar sig framför kameran. Hon spelar in ett taskigt klipp om den allra populäraste tjejen i klassen.
Av misstag råkar hon lägga ut den...
Snart hamnar Juno i trubbel. Från att ha varit en liten hasselmus som ingen lägger märke till står hon plötsligt i händelsernas centrum. Alla i klassen, förutom bästa kompisen, vänder sig emot henne.
Hon försöker be om ett ursäkt i ett nytt klipp hon lägger upp, men det gör allt bara ännu värre. Hon får mängder med elaka kommentarer.
Hur ska Juno klara sig ur knipan och få allt som det var förr?
En empatisk och varm bok där Linda Skugge beskriver en 12-årings känslor på ett bra sätt. Också en liten varningssignal för hur man ska bete sig på nätet och att man ska vara schysst mot varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar