fredag 13 december 2019

Nina och Nino lär oss om samurajer

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=166826&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=2&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=nina+och+nino&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
Vad vet vi om samurajer? Egentligen?
Jag har precis upptäckt en mycket spännande och bra faktaserie som passar perfekt för mellanstadieåldern, men alla som läser böckerna får god behållning.
I serien får vi följa kompisarna Nina och Nino som i tur och ordning får lära sig om samurajer, vikingar och dinosaurier. Faktauppgifterna i böckerna får vi till oss tack vare Nina och Nino som tar med oss på en historisk tur i fantasins rike.
När Nina och Nino spelar badminton kommer de in på ämnet samurajer. Nino är arg efter en förlorad poäng. Nina uppmanar han då att ta det lugnt, precis som samurajerna gjorde.
Samurajer var elitkrigare som tjänade som soldater åt kejsaren i Japan. Vi får bland annat veta att samurajerna kom fram på 700-talet och att de hade en hederskodex att följa. Sju egenskaper var särskilt viktiga för en samuraj: mod, ärlighet, rättfärdighet, omtanke, heder, lojalitet och respekt.
Samurajernas svärd hette katana, de var väldigt duktiga på poesi och mästare på teceremonier är några roliga och spännande fakta som kommer fram.
Gillar formatet mycket, och får medhåll av barnen på bokpraten jag håller, att fakta gör sig bäst i form av ett seriealbum! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar