fredag 13 december 2019

Kanske Jägerfelds viktigaste bok

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=164440&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=fr%C3%A5ga+jenny&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
Jenny Jägerfeld har skrivit många bra ungdomsromaner. I flera år har hon även haft en frågespalt i Svenska Dagbladet Junior. Nu samlar hon dessa frågeställningar i bokform, och detta är en ännu viktigare bok än hennes romaner.
Frågorna som ställs i "Fråga Jenny, om kroppen, själen och allt runtomkring" har stor bredd. Det fina med Jenny Jägerfeld är hennes empatiska och engagerade svar, hon står verkligen på barnens sida!
En 13-årig kille är orolig över att han är så kort, en 11-årig tjej blir illröd i ansiktet när hon ska tala inför klassen och en kille tycker det är jobbigt med finnar. En 8-årig kille är rädd att hans snögubbe Ölle Frost ska smälta och en kille är mycket irriterad på sina föräldrar som inte kan sluta lyssna på bandet Kents låtar. Jägerfeld svarar alla med samma inlevelse och tar alla frågor på samma allvar.
Här finns frågor som kan ha allvarligare konsekvenser. Exempelvis undrar en tjej hur hon ska agera eftersom hon misstänker att hennes kompis har en ätstörning och en tjej känner sig pressad när en kille tjatat på henne att skicka nakenbilder på Snapchat.
Enligt en undersökning är det en femtedel av tjejer i åldern 10-16 år som har blivit utsatta för sexuella trakasserier på nätet. När det gäller frågor av denna karaktär ryter Jägerfeld ifrån och uppmanar alla drabbade att polisanmäla. Hon får läsaren och brevskrivaren att förstå, att det är förövaren som ska skämmas och absolut inte den utsatta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar