måndag 2 maj 2011

Urban fantasy och uråldriga traditioner

Det var rent högtidligt jag intog soffläge för att börja vända blad i den här hypade förstadelen i en triologi, Cirkeln, för några dagar sedan. Jag hade då beskådat författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg på Nyhetsmorgon där de berättade om boken och jag kände lycka över att ha just den boken väntande i bokstapeln.

En urban fantasy som utspelar sig i Engelsfors, sverige, jorden, nutid och där huvudpersonerna är tonåringar. Där mörket ruvar och månen lyser röd (åtminstonde ser vissa månen i den färgen...).


Det börjar med en fruktansvärd händelse på gymnasieskolan, en händelse som inte är riktigt vad den ser ut att vara. Sedan, sex tjejer med helt olika liv börjar påverkas av något de inte kontrollerar eller ännu mästrar.


Minoo, grubblaren som alltid räcker upp handen när lärarna ställer frågor, drömmer mardrömmar där hon kastas till en tid där järnbojor, häst med vagn och säckar över huvudet visar på att hon är fängslad för något brott. Håret luktar brandrök när hon vaknar. Hennes läkarmamma tror att det är för att hon precis börjat gymnasiet som hon drömmer mardrömmar. Vanessa känner brandrök och sedan upptäcker hon att hennes spegelbild är borta, när hon sedan går ut i köket till mamma, lillebror och äckliga snutNicke är det som att hon är osynlig, bara för en stund men ändå. Anna- Karin som smugglar med sig en kattunge som tröst till skolan hör inga glåpord som det brukar skrikas efter henne. Det hon drömt om i nio år har äntligen hänt, hon är inte första hackkyckling längre.


Linnea som tillhör de "alternativa" är den som tillsammans med Minoo gör den hemska upptäckten på skolans lugnaste toalett, det där som ser ut som egen vilja men som styrts av viskande och allsmäktiga röster, det som får Linnea att bli halv, ett liv spillt i rött som runnit ut på toalettens golv. Rebecka som är så lycklig, som äntligen blivit ihop med Gustaf, killen alla vill ha men där rädslan alltid finns att han kanske lämnar henne om han märker att hon tänker på varje gram mat hon får i sig. Ida som är en av alla, alla som suktar efter Gustaf. Ida som är mästare på att kaxa sig och skrika glåpord och trycka ner. Mästare på att framställa sig själv som den lysande stjärnan inför de vuxna. De sex utvalda, de vet inte om det men de kommer snart bli tvungna att samarbeta och de kommer att behöva varandras krafter för att övervinna det som ruvar över Engelsfors.


Författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren har producerat i skrift förut, Strandberg böcker och Bergmark Elfgren manus. Vill du läsa mer av den sistnämnde i duon finns också bloggen Glory Box- Allt en flicka behöver, där du även kan följa arbetet med triologin samt filmen som Bergmark Elfgren skriver manus till! Den filmen ser vi fram emot!


Del två i triologin heter Eld och ska ges ut 2012 och avslutande delen Nyckeln planeras ges ut 2013.

3 kommentarer:

 1. Åh, så sugen jag blir på att läsa! Can't wait!

  SvaraRadera
 2. Hej Booklover!

  Jag försöker hitta till en emailadress där jag kan nå er men lyckas inte!

  Kan ni maila mig så förklarar jag mitt ärende?
  ---> casiabromberg@brombergs.se

  Allt gott!
  Casia

  SvaraRadera
 3. Hej Casia!

  Det verkar inte gå att maila dig, så du får gärna skicka oss ett mail istället. Jag finns på

  maria.tjarnbro@vetlanda.se

  Mvh,
  Maria

  SvaraRadera